U trendu

Budite pažljiv sagovornik

Komunikacija – ne ležete da spavate bez nje i budite se ujutru zajedno s njom. Laku noć i dobro jutro. Možda ste vi osoba koja od tih početnih (odnosno, završnih) reči u toku svakog dana izgovori još mnogo toga, u pravom trenutku ili ne, moguće je da vam se dogodi da se u mislima isključite iz nekog razgovora, da ne čujete šta vam govore ili da zbog te male nepažnje pogrešno protumačite nečije reči. Ovakva situacija ne mora biti česta, ali je u savremenom životu i te kako ima.

Umeće slušanja je vrlina koja se posebno ceni kod ljudi, jer pokazuje da li je nekome stalo do onoga što mislite i osećate. Ukoliko niste zadovoljni načinom na koji slušate druge ljude oko sebe, ili oni nisu zadovoljni vama, trebalo bi da savladate tu veštinu.

Za početak treba prihvatiti određeni način ponašanja. Uvek gledajte sagovornika u oči i potvrđujte glavom, čisto da bi on imao osećaj da ga slušate. Izbegavajte ružne navike poput poigravanja nekim predmetom, grickanja usana ili stvaranja neke buke – čak i ako iza tih postupaka nema loše namere, vaš sagovornik može pomisliti da vam je njegova priča dosadna.

Kada se dogodi da neko od sagovornika iznese činjenicu koja nije na mestu ili kada neko tvrdi nešto za šta imate dokaze da je netačno, nemojte obraćati pažnju na te detalje, već se koncentrišite na ideje koje sagovornik želi da vam prenese.

Veština slušanja podrazumeva i da tom prilikom zaboravite svoje brige i da oterate sve misli koje vam mogu odvući pažnju. Na kraju, niko nije ljubitelj situacije da neko drugi završava rečenicu umesto njega; ne samo zbog manjka poštovanja već i zbog toga što su zaključci do kojih se tako dolazi obično, mada ne i uvek – pogrešni. Svoje sagovornike uvek saslušajte do kraja – to je jedini način da ih zaista čujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.