Buđenje

„Kome je potreban san? Bolje je biti budan dvadeset sati, a spavati samo četiri“. Sigurno ima onih koji ovako misle. A činjenica je da daleko lošije i manje spavamo od svojih dalekih predaka. Kvalitet noćnog programa na televiziji nije jedini uzrok. Često se događa da vreme namenjeno spavanju zamenimo nečim drugim, u najvećem broju slučajeva – poslom. Ukoliko trampimo san za posao, san za noćni provod, san za vreme pred kompjuterom, sami stvaramo sebi problem i umnožavamo rizik. Ukoliko budemo imali sreće, zbog takvog našeg ponašanja, stradaćemo samo mi, a ne i neko drugi s nama. Pre nego što se sasvim lišimo sna – izgleda da je došlo vreme da se konačno probudimo!
Za početak, razmislite o tome šta vas najlakše uspava. Neki od nas pokušavaju sa svim onim što je u njihovoj moći. Neki probaju lekove, neki čajeve neprijatnog mirisa, neki se opredeljuju za čašu vina. Svima je cilj da zadobiju mir koji će „golubu dozvoliti da sleti“. Samo, kad ta ptica nauči da leti, veoma je teško naterati je da ostane tamo gde je najpotrebnija.
Jedna od prepreka za spavanje je gledanje TV programa pred odlazak na počinak. Stimulišući sadržaj i svetlost ekrana drže nas budnim. Umesto da prebacujete televizijske kanale, bolje je da se posvetite čitanju. Ono pomaže da nam se mozak opusti. Ponavljanje od linije do linije, strana za stranom, pomaže da se lagano utone u san. Crtanje ili popunjavanje ukrštenice takođe može biti od velike koristi.
Ukoliko ste baš toliki ljubitelj televizije, samo izvolite. Provodite noći igrajući se daljinskim upravljačem. I samo tako nastavite. Imaćete sasvim dovoljno vremena da razmislite o posledicama na poslu sledećeg dana.
Budimo malo realniji prema sebi. Navedimo bilo koju pretnju muškom zdravlju. Nedostatak sna će u svemu tome imati veoma važnu ulogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.