U trendu

Čistoća je pola zdravlja

Postoji li bolji simbol čistoće od pufnaste bele snežne pahulje koja se, lebdeći, pravo iz raja spušta ravno na vrh vašeg jezika? U susret tome ide naučno saznanje koje kvari zabavu – da čak i tu postoje bakterije koje vrebaju iz brojnih kristala smrznute vode. Ukoliko je Sneško Belić meta, kakve šanse imamo mi ostali? Zapravo, veoma dobre ako se zabeleže ona mesta gde nas u neposrednom životnom okruženju, onom u kom živimo, nalaze štetočine koje valja eliminisati pre nego što nam učine išta loše. Jasno je da mi nismo preterano skloni kućnim poslovima, ali je isto tako jasno da ne možemo dozvoliti sebi da nam životni prostor postane leglo potencijalne zaraze.
Dakle, usisivač u ruke. Međutim, nemojte raditi to bez svesti o tome da usisavanje može da prenese klice s kontaminiranih površina na one koje to nisu (pomislite na prostor koji se pređe od kuhinje do spavaće sobe). Preventive radi, pre nego što se bacite na posao, isprskajte četku usisivača nekim sredstvom za dezinfekciju. Pošto se brisanje prašine ili usisavanje ipak smatraju čestim postupkom prilikom sređivanja stana, red je da se pored njih obrati pažnja i na neke druge stvari koje se ne čine opasnim. Uđite u svoje kupatilo. Obratite pažnju na svoju zavesu za tuširanje. Možda niste znali, ali i ona mora da se neguje. Pena od sapuna koja se sliva sa vaše zavese nije samo neprijatan prizor za oko. Najveći broj zavesa pravljen je od vinila, a reč je o materijalu koji je pravi raj za mikrobe.
Ukoliko ne želite da okačite platnene zavese, a niste ni za varijantu da svojeručno četkom trljate zavese od vinila, rešenje je jednostavno – samo ih skinite i ubacite u veš-mašinu i upotrebite maksimalno toplu vodu koju materijal može da podnese. Jednom mesečno – sasvim dovoljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.