Da li je vreme za brak? (2)

Da li je uopšte moguće smireno i staloženo sačekati veliki dan kojim će se jedna veza još više učvrstiti stupanjem budućih supružnika pred oltar? Šta ako je on spreman za brak, a ona ne? Ili obrnuto, što je češći slučaj? Posle višegodišnje veze, njoj se čini da više nema smisla čekati. Roditelji i prijateljice joj stalno govore da je vreme da se oboje uozbilje i formiraju porodicu, ali on ima jake argumente: želi da se oboje finansijski osamostale. U ovom slučaju možda je za obe strane najbolje da pribegnu nekom laganijem pristupu.
Bez obzira na to ko želi, a ko ne želi brak (ona ili vi), dobro je da se naoružate strpljenjem i da se ne osvrćete na tuđe pritiske. Dobro je da jedno drugom kažete šta želite, ali treba imati razumevanja i prema tuđim stavovima. Moguće je da se iza nekih razumnih objašnjenja kriju različiti strahovi, pre svega nesigurnost u sebe, strah od toga da neko neće biti u stanju da se posveti ozbiljnoj brizi o porodici, pa čak i strah od definitivnog odvajanja od starog načina života. Žene to ne razumeju, ali oprostiti se od momačkog načina života nije nimalo jednostavno! Možda je najbolja varijanta kada jedan par pokuša da živi zajedno neko vreme ne bi li na taj način otkrio kako funkcionišu kada su potpuno sami.
A šta kada je situacije obrnuta – kada on želi brak, a ona ne? I to se dešava… Njemu više nisu dovoljni izlasci i druženje s prijateljima i želi da se skrasi i da podiže decu. Ona strahuje da on u njoj vidi samo majku svoje buduće dece, ali ne i privlačnu ženu, i plaši se da će udajom izgubiti svu ženstvenost.
U svakom slučaju, ukoliko osećate da partner želi da manipuliše vama, da želi da vas promeni, od načina na koji se odevate do vašeg karaktera, najbolje je da odustanete od venčanja. Brak je za one koji se ne plaše odgovornosti, kojima je dosadila uloga večitog adolescenta i koji su spremni da se uhvate u koštac s realnim problemima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.