Da vam san bude dobar

Žene imaju zdraviji san od nas muškaraca i zbog toga su manje umorne (uostalom, duže i žive). Moguće je da za svoju dugovečnost treba da zahvale upravo kvalitetu sna, tj. svojoj mogućnosti prilagođavanja. Tokom evolucije ljudskog roda žene su morale da izmene svoj način spavanja kako bi i onih noći kada ih budi detetov plač svaki slobodan minut iskoristile za pravi odmor. Uostalom, nema mnogo dileme oko toga da je za dug i zdrav život mnogo važniji kvalitet sna od njegovog trajanja. Međutim, svaka, čak i najmanja prehlada, bol u leđima, problemi s varenjem ili stres sprečavaju vas da zaspite i utiču na vaš san.
Ukoliko vas boli vrat, trudite se da spavate na boku, s rukama zavučenim ispod jastuka, kako biste malo podigli glavu. Noge savijte u kolenima, leđa neka vam budu prava. U ovom položaju vrat je opušten, blago savijen napred i ostaje u liniji s kičmom, što maksimalno opušta vratne pršljenove. Ako ste pod stresom, lezite na leđa, lice okrenite na jednu stranu, ispružite noge i položite šake na stomak. Ujednačenim ritmom duboko udišite i izdišite kroz nos. Kičma vam je potpuno prava i svi vaši mišići su opušteni. Ukoliko ste prehlađeni, lezite ne svoju omiljenu stranu, a glavu položite na jastuk kako bi bila podignuta i neznatno je isturite napred. To će vam omogućiti neometan protok vazduha kroz disajne puteve.
Ako vam je hladno, zauzmite položaj fetusa, spojite dlanove, položite ih između butina, savijte noge u kolenima, ali neka vam kičma ostane prava. U tom položaju ne gubite toplotu koju proizvodi vaše telo. Ukoliko osećate bol u leđima, zauzmite polufetusni položaj i obe šake stavite pod glavu. Noge što više savijte u kolenima i podignite ih ka stomaku, koji mora da ostane ravan. Biće vam udobnije ako između butina stavite manji jastuk. Ovaj položaj maksimalno opušta kičmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.