U trendu

Dragocena pauza

Ljudima je važno da imaju smisao u životu. Kada provodite po ceo dan u kancelariji, smisao je samo jedan i zove se pauza. Za kafu, za cigaretu, za ručak… Dragoceni odmor od 10 do 20 minuta idealan da se zbriše iz kancelarije, fizički ili barem u mislima. Naša tela jesu dizajnirana tako da mogu da podnesu stres, ali ne 24 časa. Uklanjanje uzroka stresa, pa i na vrlo kratko vreme, daje telu priliku da se oporavi, resetuje, reklasira. Zbog toga je važno ugrabiti svaku priliku da se razveže kravata, otkopča gornje dugme na košulji i pođe na pauzu za ručak. Bez obaveze da se ostatak kolega obavesti o tome kuda se ide.

Kada se vratite u kancelariju, pošto ste prethodno pojeli ručak koji vas je zasitio, ali koji vam ne preti holesterolom, dišite duboko. Kao da ste na odmoru (i kao što verovatno ne dišete dok ste povijeni iznad tastature). Zatvorite oči, stavite oba stopala na pod i dišite duboko kroz nos bar deset minuta. Manite se kolega koji bi mogli da vam se smeju. Da su pametni, radili bi isto što i vi. Važno je da se posvetite meditaciji koja se koncentriše na telo. Duboki uzdisaji rastežu mišiće grudi i dijafragme i na taj način daju našem umu na znanje da je vreme za opuštanje. Otvorite prozor bar na kratko. Pustite prirodu da uđe u kancelariju. Svež vazduh će vam povećati budnost, mentalnu bistrinu i raspoloženje.

Pošto svoje radne stolove najčešće ukrašavamo raznim džidžabidžama, ne bi bilo loše da one, pored dekorativne, imaju i još neku drugu funkciju. Možda ne bi bilo loše kada biste u fioci svog radnog stola imali hotelski sapun koji ste letos „maznuli“, losion za sunčanje koji ste letos koristili na plaži, vrećicu lavande ili kovertu napunjenu iglicama bora. Miris se snažno vezuje za sećanje koje smo imali prilikom prvog susreta s nečim i on će nas tokom pauze lako transponovati iz sive svakodnevice kancelarijskog materijala tamo gde nam je potrebno da budemo da bismo mogli da napunimo baterije i nastavimo do kraja radnog dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar