Držite se kafe

Nekoliko šoljica kafe popijenih u toku dana ne samo da nas mogu razbuditi već utiču i na povećanje brzine spermatozoida u njihovom pohodu na jajnu ćeliju. To otkriće objavili su mnogi stručnjaci koji su se bavili reproduktivnom medicinom.

Utvrđeno je da kofein povećava pokretljivost spermatozoida i na taj način može da utiče na povećanje šanse da dođe do trudnoće. S druge strane, muškarci koji puše marihuanu rizikuju da oštete svoju plodnost. Naime, materije prisutne u marihuani, tetrahidrokanabinol pre svih, utiču na smanjenje količine semene tečnosti i broja spermatozoida. Ovi spermatozoidi u stvari plivaju prerano i brzo sagore – pre nego što stignu do jajne ćelije.

Testovi koje su radili muškarci koji su prosečno 14 puta nedeljno konsumirali marihuanu pokazali su da spermatozoidi izloženi dejstvu marihuane plivaju na nenormalan način i da su manje sposobni da se zakače za jajnu ćeliju. Naravno, mnogi muškarci koji konsumiraju marihuanu imaju decu, ali je ona opasna za osobe čija je oplodna moć i inače slabija. Pri tome se tetrahidrokanabinol zadržava duže u organizmu i ne može se reći da li će se sve vratiti na normalu po prestanku korišćenja marihuane.

Zdrav život podrazumeva da vodite računa o svim supstancama koje dobrovoljno unosite u svoj organizam. Dakle, sve spada u domen slobodne odluke – vi ste uvek taj koji daje finalnu reč. Ipak, treba imati u vidu koje supstance mogu da vam štete na duže staze, nezavisno od kratkotrajnog efekta uživanja koje mogu da vam pruže u nekom trenutku. Upravo je razmišljanje na duge staze ono što će vas svrstati u red razumnih i zrelih muškaraca koji znaju da im je zdravlje na prvom mestu. Budite zdravi i budite svesni toga da sve što unosite u svoj organizam može na veoma nepovoljan način da se odrazi na vaše potomstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.