Džejms Bond voli brza kola

Giganti automobilske industrije decenijama se utrkuju kako i na koji način da plasiraju svoje ekskluzivne modele u filmovima koje će videti ceo svet. Utisak je da su posebno zainteresovani za kriminalističke filmove u kojima glavnu ulogu, u raznim verzijama i različitim periodima, igra famozni agent 007. „Bentli“ je bio omiljeni automobil čuvenog agenta u prvom serijalu, u kojem je Bonda igrao Šon Koneri.

Međutim, već u drugom delu – „Goldfinger“, Koneri seda u „aston martina“. Tako je debitovao srebrnasti „aston martin“ snabdeven veštačkim puškomitraljezom, ekskluzivnom napravom za automatsku zamenu registarskih tablica i sedištem katapultom, koje izbacuje suvozača na devet metara visine! Bili su to atraktivni prizori posle kojih zastaje dah gledaocima filma u kome je Bond pravi čarobnjak.

Upravo tada, uporedo sa pričom o Bondovim devojkama, na velika vrata ulaze i razgovori o Bondovim kolima. „Aston Martin“ od tog trenutka, pa u naredne tri decenije postaje vlasništvo najčuvenijeg agenta na svetu u svim njegovim filmovima.

Negativci su se u filmovima o Bondu najčešće vozili BMW-om – sve dok se 1995. godine u filmu „Zlatno oko“ Pirs Brosnan nije pojavio za volanom tada aktuelnog modela te nemačke firme. Najpoznatiji ljudi iz džet-seta odmah su poželeli da kupe vozilo nemačkog proizvođača. Producenti filmova o agentu 007 su izvesno vreme razmatrali mogućnost da ponovo koriste dobri stari „bentli“, ali je ta varijanta otpala, jer pravo na njegovo korišćenje ponovo pripada „Folksvagenu“. U takvoj situaciji doneta je mudra odluka: u filmu „Umri, ali ne sada“ Džejms ponovo vozi novi model brzog „aston martina“.

Još jedna trivija u vezi s filmovima o agentu 007: filmovi iz ovog serijala imaju najveći broj sponzora ikada – oni se prosto utrkuju u tome ko će nabaviti neki novi mali kuriozitet za filmove o čoveku koji uvek na vreme, u poslednjem trenutku, spasava svet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.