Fokusirajte se i poentirajte

Nije retka situacija da vam je na poslu tolika buka da niste u stanju da se izborite s poslom kojim ste od ranog jutra zatrpani. Svuda oko vas ljudi, a vi pred sobom imate važan izveštaj koji mora da bude gotov u određenom roku. Kako da se izolujete kada u kancelariji oko vas vlada haos?

Za početak – okrenite im leđa. Ako baš ne može nikako drugačije, okrenite svoj kompjuter tako da kada gledate u njega – pogled vam je zapravo uperen u zid. Na zid ispred sebe okačite omiljenu sliku, lik neke vama drage osobe ili bilo šta što će u vama probuditi pozitivne emocije i što će učiniti da se osećate smirenije. Tako će vas sigurno manje ometati okolna gužva, a vaše misli biće pozitivnije. Nemojte misliti da je ovo opšte mesto – pozitivne misli će vas činiti produktivnijim i uticaće na vašu kreativnost u poslu kojim se bavite.

E, sad ako unapred očekujete haotičan dan u kancelariji, pripremite se malo bolje. Počnite s efektivnim radom što pre, tačnije, čim stignete na posao. Prvo završite krupnije obaveze i sve važnije zadatke, a onda, kako dan odmiče i stvari postaju sve luđe i luđe, posvetite se lakšim poslovima. Ovaj metod, istina, podseća na rad od sumraka do svitanja, ali ponekad to ume da bude jedino konstruktivno rešenje.

Kada se stvari zahuktaju do neviđenih razmera, preusmerite pozive i isključite signalizaciju koja vas obaveštava da vam je stigao novi mejl ili neka nova poruka. Ipak, vodite računa o tome da ostanete u informacionom polju, ali odgovarajte po prioritetima, i to samo onda kada vi to hoćete i možete, to jest, onda kada vam količina posla koju treba da obavite dozvoljava. Potrudite se i da budete okruženi nekom opuštajućom muzikom – to uvek može da bude od koristi. Ukoliko ste u mogućnosti, slušajte je preko slušalica kako biste bili maksimalno pažljivi prema svojoj okolini. Pored toga što će vas opustiti, muzika će vas izolovati od buke i žamora oko vas i usmeriti vas na vaše obaveze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.