U trendu

Garderoba i duvanski dim

U vašoj kancelariji ili kući puše, a možda ste proveli deo noći u zadimljenom kafeu ili na nekoj žurci, gde se cigarete uopšte nisu gasile tokom provoda. Hteli ne hteli, odeća koju ste tom prilikom nosili upiće miris duvana. On možda i nije toliko neprijatan koliko činjenica da ćete tako odavati utisak osobe koja nije baš najčistija ili osobe koja ne vodi dovoljno računa o svom izgledu. To je sigurno poslednja stvar koja vam treba u životu.

Kada je reč o pamučnim stvarima, imajte na umu da neke od njih ne mogu odmah da se bace na pranje. Umesto toga, okačite ih na vešalicu i ostavite preko noći na terasi kako bi se one dobro izluftirale. Možete i mirisom isprskati orman i tada u njega složiti stvari koje ste prethodno skinuli sa sebe. Međutim, kada je u pitanju kožna garderoba, sve postaje malo komplikovanije i stvari zahtevaju detaljniju zaštitu. Uzmite parče vate, natopite je u jabukovo sirće i blago premažite celu jaknu. Ne bi bilo loše da svoju kožnu jaknu povremeno odnesete i na hemijsko čišćenje.

Ukoliko imate jaknu od prevrnute kože, pamučnom krpom umočenom u čistu vodu pređite preko cele površine jakne. Pazite ako je antilop u boji, voda može da je skine. Međutim, i za to ima leka: ravnomerno pređite krpom i niko neće primetiti da se skinulo malo boje. Situacija je najkomplikovanija kada je reč o stvarima koje su izrađene od vune.

Preko džempera ili jakne sipajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji oko pola sata. Onda usisivačem skinite bikarbonu. Trebalo bi da znate da je soda bikarbona sjajan prirodni dezodorans. Važno je samo da svoje stvari nikada ne stavljate u orman dok ih niste prethodno dobro izluftirali i istresli. Vaša garderoba će tako povratiti svoj miris, a neprijatni mirisi duvanskog dima i sinoćnog provoda neće ostavljati svoj užasni trag. Sve to treba i te kako primenjivati, posebno ukoliko spadate u redove nepušača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.