Gospođa Robinson

Sećate li se filma „Diplomac“, u kojem se Dastin Hofman upušta u strasnu ljubavnu aferu sa dvostruko starijom ženom, kućnom prijateljicom svojih roditelja? Veze između starijih žena i mlađih muškaraca nisu retka stvar i u njima nema ničeg nenormalnog. Kada se stvar dublje posmatra, takvi odnosi mogu da budu i čvršći i skladniji od onih drugih. Kod jačeg pola vrhunac seksualnosti nastupa između punoletstva i dvadeset sedme godine, a kod žena između dvadeset pete i tridesete godine života.

U jednom periodu života mladići su nesigurni u svoju muškost i u svoje seksualne veštine. U kontaktu sa svojim vršnjakinjama oni su još nesigurniji i zato imaju osećaj da bi starija žena mogla da preuzme odgovornost za sve eventualne neuspehe, kao i da bi mogla da ih bolje razume. Nije retkost da prva seksualna iskustva mladići dožive sa manje ili više starijim ženama. Žene ionako vole da pružaju podršku, da pomognu, da nekoga uvode u nešto i da podučavaju. To je majčinski instinkt, od kojeg ne mogu da pobegnu. Čak i ako se desi da mladić bude odbijen, to je manja frustracija nego da ga odbije njegova vršnjakinja, jer ovde zna da mu to ne priliči, da je žena starija i da uspeh nije zagarantovan.

Drugi deo čitave ove priče odnosi se na zrelije muškarce, od dvadeset i pet godina pa nadalje. U ovom slučaju može se razmišljati o tome da su se vremena promenila i da su starije dame koje ovi muškarci biraju za svoje partnerke i profesionalno i materijalno na višem stupnju od njih, što je opet posledica emancipovanosti savremenih žena, koje su sada potpuno otvorene za veze sa znatno mlađim muškarcima. U ljudskoj seksualnosti ranije je bilo daleko više zabrana, a danas su žene omogućile sebi da mogu da biraju. Pored toga, način života i briga o sebi doveli su do toga da žene i u nekim zrelijim godinama sasvim lepo i atraktivno izgledaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.