Isplivajte

Svaki čovek odmah po rođenju stiče pravo i privilegiju da bude jedinstven i neponovljiv. Samo u ovom slučaju ne važi ona opštepoznata „ništa nije nemoguće“, jer – ne postoji apsolutno nikakva šansa da se negde rodi još jedan isti takav čovek kao što ste vi. Imajte na umu da je kloniranje ljudi još uvek zakonom zabranjena delatnost.

S vremenom, tokom odrastanja, prihvatamo modele ponašanja na koje nailazimo u svom okruženju – u porodici, školi, a kasnije na poslu. Dakle, što godine više prolaze i kako vreme teče, postajemo stariji i sve manje postajemo svoji, jer svesno ili nesvesno „kopiramo“ ono što neko radi ili je to radio mnogo pre nas. Kako doći do sopstvenog izraza?

Pre svega, treba pratiti sopstvene instinkte. Šta možete da uradite povodom toga? Najpre ustanovite u kojoj meri ste postali zavisni od tuđih oblika ponašanja. Jednostavno, iskreno odgovorite sebi na pitanje: „Da li uvek slepo idem tamo kud idu moji drugovi/poznanici; da li uvek radim ono što mi drugi kažu, ili se moj glas čuje, a moj izbor poštuje?“ Ukoliko je odgovor potvrdan, onda ste zabrazdili i preti vam utapanje. Zar ne mislite da je vreme da se pozabavite sobom i svojim načinom života?

Recite sebi „hoću“ i „mogu“, razmrdajte peraja i snažno zaplivajte ka površini. Postanite aktivan igrač, uključite se i preuzmite stvari u svoje ruke. Razmislite i ovog puta vi predložite neke ideje o tome kako može da se provede slobodno vreme i da se ova svakodnevica učini lepšom. Možda prvih nekoliko puta to i neće proći, ali – na kraju će se neko osmeliti da vas stavi na probu. Pravo da izaberete šta ćete osmisliti i kako ćete to sprovesti u delo ostaje na vama. Tu granice ne postoje – sve zavisi samo od vaše volje i morate se uzdati u nju. Imajte svoj stil i neka vam uopšte ne bude važno da li se to nekome dopada ili ne. To nije vaš problem – već njihov.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.