Jeste li velikodušni?

Da li su potrebni posebni uslovi da biste se naterali da odvojite malo vremena, novca, ili da se odreknete nekih stvari koje volite? Možda spadate u grupu onih koji se večito pitaju zašto bi se uopšte trudili da nekome izlaze u susret – samo će vas iskoristiti i žedne prevesti preko vode! Ukoliko budete davali previše, jasno je da ćete se kasnije osećati iskorišćenim, a to je posledica toga što imate problem s poverenjem u ljude.
Nije dobro ukoliko previše brinete da će vam neko tražiti celu šaku ako mu ponudite samo prst, ali je problem i ako ne razmišljate o tome uopšte. U svakom slučaju, problem nastaje zbog toga što ne želite da izgledate ranjivo u očima drugih.
Ljudima treba pomagati, ali se nipošto ne treba pretvarati u "otirač". Budite vešt pregovarač, tako da umete da postignete ravnotežu između sopstvenih potreba i želja drugih ljudi, da postavite jasne granice, a da ipak budete od pomoći. Ako vas prijatelj zamoli da za Novu godinu pozajmi vašu omiljenu košulju, umesto da mu odbrusite da ne može ili da odete u drugu krajnost i kažete: "Naravno! Uzmi i moje cipele!", trebalo bi da kažete kako ćete u toku praznika sigurno rado nositi taj komad odeće, ali da ćete mu ga posle toga rado pozajmiti. Treba postaviti granicu svojoj velikodušnosti ako osećate da neko ne zaslužuje da mu učinite uslugu. Diskretno i vešto se izvucite – to je osobina samopouzdanih osoba.
Divno je biti altruista, ali ako se neprestano trudite da učinite baš sve što vam prijatelji ili kolege zatraže, to znači da pokušavate da napravite mučenika od sebe. Možda ste nesigurni u osećanja drugih ljudi, pa vam je problem da odbijete njihov zahtev jer želite njihovo odobravanje? Umesto da odmah klimnete glavom i pristanete na sve, prvo se pobrinite za svoje potrebe, a tek onda nekome učinite uslugu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.