Jutro je pametnije od večeri

Velika je verovatnoća da vam se barem jednom u životu dogodilo da uveče zaspite razmišljajući o problemu koji vas danima muči i da se ujutru probudite sa rešenjem. Moguće je da vam se to nikada nije desilo, ali probleme sigurno imate, kao i svi, uostalom, nezavisno od toga da li su dominantniji poslovni problemi ili oni koji vas opterećuju na privatnom planu. Problem je problem, kako god okrenete, a kao takav, opterećujući na prvom mestu, zahteva rešenje. Ipak, ako vam se dogodi da vam rešenje muke sine u toku noći, nemojte biti mnogo iznenađeni.

Noćno spavanje stimuliše i pojačava inspiraciju, a samim tim i pronalazak rešenja koje vam može biti spasonosno. Dok spavate, vaš mozak učvršćuje, sređuje i skladišti sećanja iz bliske prošlosti. Tokom tog selektivnog razvrstavanja mozak koristi priliku da promeni neke od mentalnih slika koje imate o izvesnom događaju, kao i da razradi nove kombinacije ideja koje vam se možda i nesvesno motaju po glavi. Drugim rečima, vaš mozak radi u vašu korist čak i kada se odmarate u toku noći.

Šta se zapravo dešava? Isti elementi sa kojima ste upoznati, kao i ideje o kojima razmišljate dok ste budni mozak tokom sna povezuje na drugačiji način. Stoga nemojte biti iznenađeni ako vam se desi da čim se probudite rasvetlite neki problem koji vas opseda ili ako vam iznenada sine neka sjajna ideja koja će vam razrešiti problem i učvrstiti vas u odluci da napredujete.

Budite sigurni da je najbolje ne donositi odluke na prečac, jer vas taj tip odlučivanja može samo dovesti u nepriliku. Nijedan problem ne zahteva reakciju i razrešenje koje ne može da sačeka sledeći dan. Naspavajte se dobro i ujutru se probudite kao čist genije, ili bar kao neko ko ima predstavu o tome kako da se izbori sa svakodnevnim problemima koji pritiskaju sa ove ili one strane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.