U trendu

Kad telo proključa

Postoji zdravstveni podatak da je svako od nas zapravo nosilac pet miliona znojnih pora. Pored onih koje su u našem pazuhu i proizvode razne miomirise, većina ih ima regulativnu svrhu – da spreči naše telo da proključa. Bez obzira na to da li se mučimo radeći trbušnjake, jačamo gornji deo tela ili samo trčkaramo po parku, naše znojne žlezde reaguju na povišenje temperature. U medicini se taj proces objašnjava kao uzimanje vode iz krvi u kapilarima koja se sa solju i natrijumom pumpa na našu kožu. Taj proces u svakodnevnom životu ima i svoje svakodnevno ime i zove se jednostavno – znojenje.
Ako igramo košarku ili vozimo bicikl na duge staze, mi tog procesa jesmo svesni, ali ono o čemu retko razmišljamo jeste činjenica da tokom tih aktivnosti ponekad iz sebe, u zavisnosti od uloženog truda, izbacimo i nekoliko litara znoja za samo jedan sat. Međutim, znojenje uopšte ne mora da ima veze s fizičkom aktivnošću. Isto može da nam se desi ako kasirka odluči da živopisno i pred svima konstatuje šta se sve to nalazi u našoj korpi: "Aha, čips, kačkavalj, vino i samo jedno pakovanje kondoma?" Da li će biti čudno ako se preznojimo u tom trenutku? Neće. U stvari, reč je o potpuno normalnoj reakciji, gde se radi o strahu od reakcije zbog društvenog kontakta. Možda znojenje u tim nekim neprijatnim situacijama postoji i samo zbog toga da bismo tako mokri i klizavi bili teži za hvatanje.
Ono što u slučaju nedostatka samopouzdanja, stalne nesigurnosti ili bar one koja je često prisutna (što je takođe čest razlog znojenja) može da bude odlučujuća mantra jeste činjenica da je od znojenja zbog nervoze jedino gore znojenje zbog nervoze izazvane znojenjem zbog nervoze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.