Kako odložiti starenje?

Foto: AdinaVoicu/Pixabay.com

Starenje se jednostavno ne može zaustaviti, ali se može usporiti. Istina je da je tajna vitalnog izgleda u dobroj, ako ne i najvećoj, meri skrivena u genima, ali se mladost može očuvati i promenjenim životnim navikama, drugačijim načinom ishrane, fizičkim aktivnostima i sveukupnim stilom života i stavom koji ćete prema životu i starenju steći u godinama koje dolaze.

Starost se može odgoditi unošenjem hrane koja je bogata antioksidantima, pravilnom ishranom i dovoljnom količinom tečnosti. Antioksidanti pomažu  ćelijama u našem telu da ostanu što duže mlade, jer smanjuju broj slobodnih radikala, koji podstiču procese starenja. Iako naše telo stalno stvara vlastite antioksidanse, tokom vremena njihov nivo se smanjuje, pa ih treba dopunjavati uzimanjem voća, povrća i ribe. Naravno, da bismo bili u kontaktu sa sobom, sistematski pregledi radi preventivne kontrole treba da nam postanu navika. I oni su jedan od načina da se uspori starenje organizma.

Prestanak pušenja će u dobroj meri doprineti zdravlju i zdravom izgledu, pogotovu ako se ima na umu njegov uticaj na pojavu tumora i srčanih oboljenja. Što se tiče stresa, s njim se treba suočiti na pravi način. Tu valja znati da problem nije novonastala stresna situacija, već način našeg reagovanja na nju.
Smeh i sreća definitivno zaustavljaju godine. A to se može postići poboljšanjem sopstvenog životnog entuzijazma i opšteg osećaja zadovoljstva.

Zato treba biti svoj, radoznao i kreativan. Blagotvorno dejstvo smeha, dobro raspoloženje i prisni odnosi u porodici sigurna su i jedina garancija odloženog starenja.

3 komentara

  • Svetlana Milinković

    Tema koja je uvek aktuelna i inicira na razmišljanje ma u kojem životnom dobu bili. Dovoljno za početak, ali bilo bi dobro i ponuditi neke konkretne ideje za ljude koji se ne snalaze u ovom prirodnom procesu.

  • Minja Piperski

    Odličan je članak. Stvarno nemam komentara.

  • Ema Jovanović

    Dali ste osnove vezane za temu, ali ste ispustili važne komponente, o kojima ću, ako neko drugi ne bude napisao, napisati ja svoje skromno mišljenje. Šta znači biti svoj, dajte šire tumačenje i širi značaj. Hvala.

Ostavite komentar