Karijeristi i radoholičari

Usklađivanje privatnog života i posla je veliki zahtev i izazov za koji samo retki uspevaju da pronađu rešenje. Svaka veza zahteva određenu pažnju – da bismo je održali, moramo je i negovati. Nekad je potrebno posvetiti poslu nešto više vremena, ali ako stalno radimo, lako može da se stvori poremećaj. Radoholičar je čovek kojem nijedna veza nije važnija od njegove veze s poslom. On nikada neće žrtvovati posao radi ljubavi ili porodice, osim u ekstremnim situacijama, poput smrti, venčanja, rođendana ili godišnjice.

Koji bi mogli biti znaci upozorenja da se polako ali sigurno pretvarate u takvog čoveka? Ako vam je vaša kancelarija drugi dom, ako ste predani i takmičarski raspoloženi na poslu i ako sa sobom uvek nosite nužni deo kancelarijske opreme, bez obzira na to kuda ste se uputili. Ova tri simptoma su prvi znaci, a trebalo bi da budete zabrinuti i ako vas posao koji radite usrećuje više nego bilo šta drugo i ako vam se spavanje ili slobodno vreme čine kao gubitak vremena. Loše je i ako verujete da ako biste mali priliku da ponovo birate zanimanje i posao, ne biste mogli da izaberete apsolutno ništa drugo osim onoga što trenutno radite.

Vodite računa da zbog poslovnih obaveza ne uskratite sebi ili znatno skratite vreme za odmor. Ako stalno u mislima tražite bolja rešenja za poslovne probleme, od odmora neće biti ništa. Rešenje je da planirate svoje vreme. Partneru posvetite najmanje sat vremena dnevno, svakoga dana, što ne uključuje razgovor o računima i deci i telefonske razgovore. Razgovarajte o nevažnim stvarima, o planovima za letovanje, o vezi. Prijateljima takođe treba vaše vreme. Komunicirajte s njima redovno i ne otkazujte susrete zbog hitnog posla koji morate da obavite. Brinite i o svom telu, redovno jedite i odvajajte vreme za sport i rekreaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.