Kondomi – zablude i istine

Kada se radi o kondomima, postoji nekoliko zabluda koje mogu mnogo da vas koštaju. Prva od njih je da je nemoguće pronaći kondom koji vam u najvećoj meri odgovara. Druga česta zabluda je da kondomi kvare ugođaj, kao i da njihovo stavljanje usporava cirkulaciju krvi.

Ima i onih koji smatraju da kondomi imaju neprijatan miris, a nisu retki ni oni koji kažu: „Imao sam već jednom veneričnu bolest, ne mogu opet da se zarazim.“ Najlošiji izgovor koji vodi ka zabludama jeste taj da je nekoga sramota da kupi kondom. Verovali ili ne, ima i takvih. Činjenica da nemate nikakvu bolest ne znači da će seks sam po sebi biti siguran – ne znate uvek da li zaista imate apsolutnu kontrolu nad svojim telom.

Šta je zapravo istina? Kondom je pouzdana zaštita od neželjene trudnoće kada se koristi redovno i pravilno. On se koristi samo prilikom samog seksualnog čina, za razliku od većine kontraceptivnih sredstava koje treba uzimati stalno. Važno je i da se kondomi mogu pronaći u različitim oblicima, bojama, ukusima, teksturama i veličinama kako bi vođenje ljubavi bilo što zabavnije. Pored toga, za razliku od ostalih sredstava kontracepcije, kondom ne prouzrokuje nijedan od sporednih efekata.

Zatim, lako ih je nabaviti; mogu se kupiti u apotekama, supermarketima, kioscima, a za kupovinu vam ne treba lekarski recept. Jednostavni su za upotrebu, mogu da uvećaju seksualni užitak, čine seks bezbrižnijim, a kada se koriste redovno i na ispravan način, kondomi su jedino kontraceptivno sredstvo koje sprečava širenje veneričnih bolesti, uključujući tu na prvom mestu virus HIV-a. Zapravo, kad malo bolje pogledate, u današnje vreme kondom je suštinska potreba svakog mladog čoveka. On možda nije najprijatnije rešenje, ali je fakat koji ne može da se zanemari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.