Koristan hobi (2)

Iako su zabušanti stalno "zatrpani" svojim poslom, reč je o osobama koje neće propustiti priliku da se upute u sve ono što rade ostali, pa i više od toga. U svako doba dana i noći moći će da vam odrecituju zaduženja gotovo svih koji su zaposleni u firmi, kao i da daju kratku ekspertizu o tome koliko uspešno i efikasno obavljaju svoje dužnosti. Ocene će, kao što i sami pretpostavljate, mahom biti negativne. Posebno loše će biti ocenjeni oni čiji se posao povezuje s onim koji zabušava. U njegovim redovnim izveštajima centralna tačka je upravo to – odrađivanje tuđeg posla pored sopstvenog. Nešto vam je tu nelogično?
U pravu ste. Osoba koja zaista toliko radi teško da će imati vremena i interesovanja da se bavi drugima. Naročito ne u toj meri i tako precizno, opširno i, naravno, "savesno". Iako često govore o tome kako su prethodne noći zaginuli radeći, zapamtite jednu stvar: oni samo govore o tome, ali se u praksi to nikada ne dešava. U vreme kada zaposleni polaze kući, proverite da li su u kancelariji. Nećete ih tu pronaći, jer su izašli mnogo ranije pre zvaničnog kraja radnog dana. Naravno, reći će vam da su baš tada izašli da kupe nešto za okrepljenje, a kada su se vratili, zamislite, svi su već otišli. Međutim, na svim događajima, posebno onim koji su organizovani u toku radnog vremena, uvek su prvi. Njihov umor tada nestaje, mada ne menjaju tekst kada je u pitanju lična prezentacija.
A sutra će se zadovoljno vratiti svom "poslu". Uzeće telefon u ruke, ali neće kontaktirati sa svojim poslovnim partnerima. Izbor će pasti na one koji će im najlakše pomoći da prekrate vreme. Ukoliko slučajno svratite u tom trenutku do njihove kancelarije, razgovor će automatski završiti. Naime, ne smete pomisliti da oni gube vreme. Zabušanti uvek misle na sve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.