Kriza srednjih godina (1)

Nije čudno ako se bračni par s malom decom „zabavlja“ manje od svojih živahnih roditelja koji su u penziji. Ako je i vas zahvatila seksualna kriza srednjih godina, nemojte misliti da ste jedini. Posao, deca, svakojake obaveze… Milioni ljudi gladni su slobodnog vremena. Svakodnevni stresovi sprečavaju ljude da se opuste i prepuste intimnostima. Učestalost seksualnih kontakata smanjuje se s godinama. A dešava se da gotovo svaka druga žena u kasnijim pedesetim godinama prizna da nije spavala ni sa kim godinu dana.
Razlozi za to su odavno poznati – hormoni. S jedne strane, oni više ne rade kao u mladosti, a s druge, zahvaljujući navici, brak postaje sve manje seksi, čak i ako je s godinama sve prijatniji.
Šta je zapravo kriza srednjih godina, kada se javlja i kako se manifestuje kod muškaraca, a kako kod žena? Kriza srednjih godina počinje negde oko četrdesete, za neke i mnogo pre, a za neke i dvadesetak godina kasnije. Ipak, većina prođe kroz ove probleme negde između 30. i 50. godine. Mnogobrojni dožive fizičku, profesionalnu, partnersku ili psihološku promenu za vreme srednjih godina. Ta promena je vrlo često u obliku nesrećnog braka, preljube ili razvoda, nezadovoljstva poslom, teskobe bez vidljivog uzroka, depresije, praznine i usamljenosti.
Kriza može početi naglo, može nas uhvatiti krajnje nepripremljene, čak i ako znamo da termin sam po sebi postoji, a okidač joj može biti neki traumatičan događaj, kao što je smrt roditelja ili neke druge bliske osobe. Naravno, kriza može doći i polako, šunjajući se, bez nekog dramatičnog i neočekivanog razloga. Pogađa i muškarce i žene, suprotno uvreženom mišljenju da je ona „opravdavajuća privilegija“ muškaraca preljubnika i žena, kojima ionako nije stalo do toga da uživaju u seksu u nekim poznijim godinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.