Ljubav ne ide bez kompromisa

Kada nekoga mnogo volimo, obično mislimo da je sama ljubav dovoljna da bi ta veza bila uspešna. Istina, ima veza koje traju i po nekoliko godina iako mnogo šta u njima ne štima. Međutim, da bi veza dobro funkcionisala i da bi mogla da opstane na duži rok, pored ljubavi nam je potrebno pre svega uzajamno poverenje, poštovanje i iskrenost. Zvuči kao da je izostavljena još jedna, možda ključna, stvar – spremnost da se napravi kompromis.

U redu, pre svega ide poverenje. Ako stalno mislimo na to kako je naša voljena osoba sklona flertu i kako bi mogla da nas prevari, onda je bolje da i nismo u vezi s njom. Večita nesigurnost može da izazove samo svađu. Još gore je ako ćutite i trpite, a izjeda vas sumnja. To ne donosi ništa dobro i možete biti sigurni da će takva veza pre ili kasnije biti okončana. Da bi sve dobro funkcionisalo, neophodno je i poštovanje, i to ne samo kada ste sami već i među prijateljima, roditeljima… Ako u bilo kom razgovoru potcenjujete svoju izabranicu, odmah se nameće pitanje: „Šta onda tražite s njom?“, ili konstatacija „s kim si – takav si“.

Dolazimo i do iskrenosti, koja predstavlja jedini način da se dobro upoznate, da otkrijete svoje mane i vrline. Sve što pokušavate da prikrijete kad-tad će izaći na videlo. A na raskid veze će više uticati vaša neiskrenost nego to što ste želeli da sakrijete.

Na kraju stižemo i do kompromisa, što ne znači da on nije dovoljno važan. Bez kompromisa se gubi ravnoteža u vezi. Čim jedna strana stalno pokušava da nametne nešto svoje, druga je večito nezadovoljna. Zato je bitno da u većini situacija zajedno pronalazite kompromisno rešenje. Kad malo bolje razmislite o tome koliko vam je kompromis bitan da bi veza mogla da uspe, skoro je neverovatno da ga se ljudi toliko retko sete onda kada im je najpotrebniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.