Ljubav preko mreže

Savremeni tip zavisnosti jeste zavisnost od Interneta, te tako ne čudi što se kao česta tema pojavljuju slučajevi zaljubljivanja preko mreže. Okretanje Internetu može biti posledica „radoholizma“ i želje za samoaktuelizacijom. Svi radimo da bismo zaradili novac, jer jedino pomoću njega možemo da funkcionišemo normalno, a mašine, tj. kompjuteri, jesu ti koji ga prave. Osobi koja iz želje za moći postane zavisna od rada preti opasnost i od zavisnosti od računara – upada u zamku, polako se otuđuje od drugih ljudi i računar joj postaje centar sveta.

Mašinama se okreću oni koji imaju strah od stupanja u kontakt sa drugim ljudima ili iza sebe imaju niz neuspelih odnosa, pa u razgovorima preko Interneta osećaju sigurnost. Međutim, tu se zaboravlja da mašine umeju da liše emocija, jer ih one jednostavno uspavljuju. Sve što se događa preko Interneta jeste imaginacija, pa i upoznavanje sa nekom osobom, jer se sve zasniva na želji da se pronađe idealan partner. Javlja se želja da se neka osoba prikaže u što boljem svetlu i na najbolji način. Ipak, to ne znači da je ljubav nemoguća. Dešava se i ljubav, ali je uvek prisutna strepnja pošto ne znate ko vas čeka, te je tu potrebna i doza hrabrosti i doza ludosti da biste se upustili u takvu avanturu.

Ukoliko se vaše četovanje pretvorilo u besciljno lutanje mrežom koje ne rezultuje romansom za kojom ste se uputili, treba prekinuti pogrešnu kariku. Za one koji su postali zavisni najvažnije je da to uvide. Ako ne mogu to da učine sami, tu je porodica, okolina i, na kraju krajeva, stručna pomoć. Čarobni štapići ne postoje, tako da je za odvikavanje potreban pre svega protok vremena.

Zaljubite se preko Interneta ukoliko je to moguće, ali nemojte dopustiti da vam mašina uništi komunikaciju sa realnim ljudima i sa svetom oko vas – u njemu sigurno postoji neka osoba sa kojom možete da ostvarite romansu čiji će kvalitet biti isti ili bar sličan onom koji možete da pronađete u virtuelnom svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.