Muška pravila

Kada se krše ozvaničena pravila, svesni smo posledica koje takvo ponašanje može izazvati, ali kada je reč o nepisanim pravilima koja važe unutar jednog okruženja, dešava se da nismo ni svesni rizika koji preduzimamo, a kamoli posledica koje mogu da proizađu iz toga. U ovom slučaju reč je o pravilima koja važe u jednom veoma važnom društvu – u društvu muškaraca. Muški svet je ionako svet ćutanja i međusobnog razumevanja. Iako najčešće znate šta treba uraditi i kako treba reagovati, logično je da postoje neke stvari oko kojih se dvoumite. Nedoumica postaje još snažnija ako u blizini ima pripadnica ženskog pola, koje nam jesu potrebne, ali koje po svojoj prirodi predstavljaju uzurpatore solidarnosti u muškocentričnom svetu.

Opšte je poznata stvar da svakog muškarca koji na momačko veče svog prijatelja (ili svoje) ponese video-kameru ili fotoaparat treba likvidirati po kratkom postupku. Pored toga, ako vas žena, devojka ili majka vašeg najboljeg druga upita da li znate gde je on trenutno, vaš odgovor uvek treba da glasi: „Ne znam.“ Ne dolazi u obzir da popustite pod bilo kakvim pritiskom; ne samo da ćete reći da ne znate kuda je otišao nego, ako bude potrebno, morate početi da poričete da ga uopšte poznajete.

Kada ste u društvu, uvek možete doraditi svaku anegdotu i učiniti je zanimljivijom za 50 procenata – sve preko toga drugi muškarci smatraće glupošću. Međutim, ako muvate devojku, tome nema kraja. Uveličavanje je dozvoljeno u svim količinama. Sve se baš vama dogodilo upravo onako kako ste ispričali.

Ako nekog muškarca poznajete duže od 24 sata, njegova sestra je za vas zabranjena zona do kraja života – osim ako se ne oženite njome, a bez obzira na to koliko ste dobar prijatelj sa njim, ne dolazi u obzir da ni pod najjačim pljuskom podelite isti kišobran. Dva muškarca u takvoj situaciji nisu zanimljiv prizor.

Ukoliko se u nekom kafiću nađete u društvu dvojice drugih muškaraca koji gledaju neku utakmicu, a vi nekim slučajem niste u toku, nikada ih nemojte pitati ko igra – izgledaćete kao diletant. Pitanje koje treba uputiti u tom trenutku glasi: „Koji je rezultat?“

Na kraju, muški prijatelji nikada ne dozvoljavaju jedan drugom da na kupanje (more, jezero, reka, bazen) nose slip gaće u bilo kojoj boji. Fer-plej i fer odnos je suština muških odnosa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.