U trendu

Muškarci koji imaju ovu naviku dvostruko češće pate od erektilne disfunkcije

Muškarci koji koriste e-cigarete imaju dvostruko veću verovatnoću da će patiti od erektilne disfunkcije u poređenju s onima koji ih ne koriste, pokazalo je nedavno istraživanje, piše LadBible.

Istraživači su ispitali više od 13.000 muškaraca starijih od 20 godina i otkrili da oni koji koriste e-cigarete imaju 2,2 puta veću verovatnoću za impotenciju u poređenju s muškarcima koji nikada nisu pušili takve cigarete, bez obzira na druge faktore rizika.

Slično, u manjem uzorku muškaraca bez istorije kardiovaskularnih bolesti, muškarci koji puše e-cigarete su imali 2,4 puta veću verovatnoću da će patiti od erektilne disfunkcije u poređenju s onima koji ne puše.

Vredi napomenuti da studija – objavljena u časopisu „American Journal of Preventive Medicine“ u utorak, 30. novembra – nije identifikovala uzročnu vezu. Takođe, pokazalo se da je pušenje elektronskih cigareta daleko manje štetno od pušenja običnih cigareta.

Pušenje električnih cigarete je manje štetno od pušenja običnih cigareta

Međutim, istraživački timovi s Medicinskog fakulteta Univerziteta New York (NYU) Grossman School of Medicine i Univerziteta Johns Hopkins nadaju se da će studija poslužiti kao podsetnik da pušenje e-cigareta nije bez rizika.

Dr. Omar El Shahawy, vodeći autor studije i docent na Katedri za zdravlje stanovništva na NYU Langoneu, rekao je za Insider: „Sve u svemu, e-cigarete su verovatno manje štetne od pušenja cigareta u onoj meri u kojoj zamenjuju pušenje cigareta. Muškarci koji puše i žele da pređu na e-cigarete jer su manje štetne, trebalo bi da pokušaju da ograniče pušenje jer jednostavno nije bez rizika.“

Pušenje je dugo bilo povezano sa seksualnom disfunkcijom, potencijalno zbog uticaja nedoslednih razina nikotina na funkciju krvnih sudova. Smatra se da bi e-cigarete mogle da imaju sličan efekat.

Dr. El Shahawy je rekao: „Moguće da svakodnevno pušenje e-cigareta može da bude povezano s većim izgledima za erektilnu disfunkciju bez obzira na istoriju.

Moramo u potpunosti da istražimo odnos između e-cigareta i erektilne disfunkcije, kao i potencijalne implikacije na seksualno zdravlje muškaraca. Naši nalazi naglašavaju potrebu za sprovođenjem daljih studija kako bi se razjasnio obrazac korišćenja e-cigareta koji je relativno sigurniji od pušenja.“

Nije bez rizika

Odgovarajući na studiju, konsultant androlog Đulijo Garafa – iz privatne zdravstvene klinike International Andrology u Londonu – rekao je da će šteta uzrokovana e-cigaretama verovatno biti manje ozbiljna od običnih cigareta.

„Ideja o korišćenju e-cigareta koja negativno utiče na sposobnost muškaraca da dobiju erekciju ima osnov. Nikotin ima trenutni, kratkoročni vazokonstriktorski efekat, pa stoga može smanjiti dotok krvi u penis i negativno uticati na sposobnost postizanja erekcije. S vremenom vazokonstriktorski efekat nikotina nestaje bez dugotrajnog uticaja na erekciju“, rekao je za Dejli Mejl.

„Umesto toga, hemikalije koje udišu pušači duvana takođe će uzrokovati dugotrajna oštećenja krvnih sudova, uzrokujući dugoročno pogoršanje erekcije“, zaključio je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.