U trendu

Muškarci se šminkaju

Pre nekoliko godina, modni kreator Žan-Pol Gotje pokušao je da muškarcima „uvali“ suknju. Sada je, izgleda, na red došla i šminka.

Ne treba se mnogo čuditi. Muškarci su se oduvek šminkali. Francuski kralj Luj XIV je obilato mazao lice belim puderom. S jedne strane, zato što je bledo lice bilo poželjno, što bi se reklo „in“, a s druge – stoga što je maskom mogao da prekrije ekceme koji su mu izbijali zbog neodržavanja čistoće. Umesto vode i sapuna, bilo je dovoljno obrisati se ujutro vlažnim peškirom. U dvadesetim godinama prošlog veka šminku je voleo Rudolf Valentino. Nije sigurno da li je postojao ijedan drugi muškarac sa našminkanim usnama i očima koji je lomio srca žena snagom oluje kao on.

Pedesetak godina kasnije, nasledio ga je Dejvid Bouvi, koji je kriv što su muškarci počeli da boje kosu, izvlače pramenove, drže dijetu, nose uska odela i kradu svojim devojkama olovke za oči, a i zato što članovi grupe „Djuran Djuran“ i „Modern toking“ nisu izlazili na pozornicu bez sjaja na usnama i maskare na trepavicama.

Koliko je sve to uzelo maha, najbolje svedoči Dejvid Bekam, otelovljenje muškarca koji lakira nokte, stavlja maske na lice i ne šutira na gol pre nego što ode do frizera. Miriše na parfem, a igra sve dok iz sebe ne iscedi poslednju kap znoja. Na kraju dolazimo do Merilin Mensona, koji je svojim maskiranjem doveo stvar do usijanja. Verovali ili ne, taj čovek, oličenje strašnog u pop kulturi današnjice, po svojoj kući šeta u bade mantilu i kućnim papučama dok na TV-u gleda svoju omiljenu seriju – „Čuvari plaže“. Menson je očito otkrio formulu po kojoj šminka na licu pomaže pri penjanju lestvicama karijere. Čemu onda sve to doterivanje služi? Poslovnom uspehu, naravno, posebno kad se uzme u obzir to da negovani muškarci zarađuju više od svojih kolega koji se drže stajlinga Džona Vejna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.