Muški prigovori

Kako vreme prolazi, sve je primetnija činjenica da uspešni savremeni muškarci žele da provode mnogo više vremena sa svojom porodicom i samim sobom. Iako možda izgleda da je rad od 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno, dobar za firmu, on je zapravo loš čak i za najbolje menadžere jer im nedostaju porodična toplina, kao i vreme da se posvete svom životu. Dakle, bilo bi dobro napraviti neku vrstu kompromisa – pronaći posao koji dopušta da se ostvare sve profesionalne ambicije, ali istovremeno ostavlja dovoljno vremena za aktivnosti izvan posla.

Stvar postaje još ozbiljnija ako se uzme u obzir činjenica da ima i onih muškaraca koji bi žrtvovali i svoje zarade za ovakav slobodniji način života. Nekada se radna nedelja od 60 sati smatrala uslovom za uspeh u poslu, ali danas to više nije dovoljno. Termini poput slobodnog vikenda i godišnjeg odmora gotovo su postali „misaone imenice“. Zato i nije čudno što se sve veći broj uspešnih poslovnih muškaraca danas pita da li je žrtva koju su prineli na oltar uspešne karijere bila vredna onoga što su postigli. A koliko vredi ono što su pri tom izgubili? Ipak, ne gubi se nada da je čak i posao direktora neke velike firme moguće ustrojiti tako da se poveća produktivnost (i firme i zaposlenih) a da se istovremeno omogući više slobodnog vremena.

Naravno, ovakva zamisao podrazumevala bi da firme imaju više sluha za nove potrebe zaposlenih muškaraca, što bi opet učinilo tu firmu konkurentnijom u privlačenju sposobnih i mladih ljudi, jer što su poslovni ljudi mlađi, veća je verovatnoća da im je još uvek stalo do posla kojim su odlučili da se bave. U krajnjoj liniji, bez obzira na korporacijske uslove, vreme je da se prihvati činjenica da nisu samo žene te koje žele da obavljaju svoj posao bez žrtvovanja privatnog života. Isto to žele i današnji očevi, koji zbog karijere često nisu u prilici da osete radosti roditeljstva i najčešće ostaju uskraćeni za veliki deo pozitivnih emocija i preko potrebne iskrene dečje topline i ljubavi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.