U trendu

Muški svet?

Najčešće ćete čuti kako se tvrdi da živimo u muškom svetu, ali ako samo malo bolje pogledamo taj isti svet, doći ćemo do zaključka da zapravo žene obavljaju većinu kupovina i da one odlučuju kada je zabava u pitanju. Oslanjamo se na njih kada treba da odaberemo film, restoran, televizijsku emisiju, dok mi više odlučujemo kada je u pitanju nabavka elektronskih aparata, automobila, kao i držanje ključeva kućnog budžeta. Ipak, da li je tu reč samo o stereotipima koji se polako ali sigurno ruše u novonastalim uslovima potrošačkog društva?
Odavno se zna da žene biraju većinu odeće za porodicu, da one imaju presudnu reč kada treba izabrati nameštaj ili preurediti stan, ali na njih mnogo manje nego na muškarce utiče sadržaj oglasa koji se, recimo, nude u novinskim izdanjima. Pri tom muškarci vode glavnu reč kada treba kupiti automobil ili neki elektronski aparat za domaćinstvo, što je mnogo veća investicija u odnosu na izbor restorana za večeru ili pozorišnu predstavu, o čemu uglavnom odlučuju žene. Kako polovi reaguju na reklame koje nam se plasiraju s televizije? Reklo bi se da su u slučaju reklama muškarci ti koji češće menjaju program od žena, što ne znači da one imaju više strpljenja od nas. Žene zato mnogo češće napuštaju prostoriju u kojoj je televizor na kojem idu reklame, tako da reklame i nemaju neki veliki uticaj na njih.
Kao i u podeli poslova na one koje mogu i na one koje ne mogu da obavljaju žene (u redu, može i žena da taksira ili da vozi kamion, ali nemojmo preterivati…), podela postoji i u svetu kupovine i veoma je jasna. Naravno da joj nećete dozvoliti da odabere auto koji ćete voziti, ali ćete je sigurno pitati kako joj se dopadaju pantalone, košulja ili bilo koji drugi odevni predmet koji želite da kupite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.