U trendu

Na ludom kamenu (2)

Savremeno poimanje romantike ne izražava se više brojem volana na mladinoj haljini, niti vožnjom iznajmljenom kočijom, već bekstvom što dalje od gostiju koji su pozvani na venčanje. Dakle, obilje je u bračnim ceremonijama zamenila jednostavnost, a raskoš je ustupila mesto svojevrsnom minimalizmu. To se isto tako može posmatrati i kao zaokret od javnog ka privatnom, to jest od gomile ka intimnosti. Očigledno je da se ova tendencija nije javila sama od sebe, već ju je na izvestan način indukovao savremeni životni stil.
Svakodnevna borba prezaposlenih, ambicioznih ljudi, a mladi parovi uglavnom to jesu, jeste borba za trenutak samoće, relaksacije, privatnosti. To je pokušaj da se ugrabi ono famozno "vreme za sebe". Zbog toga su bekstva od tradicionlnih načina da se izgovori "sudbonosno da" pokušaj da se izbegne svaki scenario, svaki protokol, svaka svest o tome da su i drugi tu prisutni. Jedno je očigledno – intimnost je u međuvremenu postala ozbiljan, teško dostižan luksuz. Parovi "beže" od svega poznatog da ne bi tokom ceremonije u režiji svojih roditelja dobili potrebu da pobegnu sa sopstvenog venčanja. Deo odgovora svakako se krije i u priči o drevnim običajima. Bežanje od odgovornosti koju oni donose praktično može da se posmatra kao neka vrsta "odgovornosti samo za sebe", koja bi danas mogla da se smatra neprocenjivom vrednošću.
Kad smo već kod tradicionalizma, činjenica da neko nikada ne skida burmu sa ruke odavno ne predstavlja istančani znak vernosti budući da najžešći pobornici tradicije i konzervativizma znaju da budu neopevani licemeri. Da li je onda poštenije da se obrazac iz bajki "živeli su dugo i srećno", kada je organizacija ceremonije u pitanju, u potpunosti prepusti onima koji bi po tom obrazcu zaista i trebalo da provedu ostatak života zajedno?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar