Najčešći filmski junak

On je najčešće korišćen junak u skoro svakom kriminalističkom ili akcionom filmu, tačnije nijedan film ovog žanra ne može se zamisliti bez njega. Ime mu je kolt, a među smrtnicima je poznatiji kao revolver.

Revolver je oružje kod kog se municija nalazi u rotacionom dobošu, iza cevi koja se okreće kako bi se obezbedio dovod municije do cevi. To bi bilo neko leksičko objašnjenje obaveznog pratioca svih akcionih junaka. Originalni model – kolt M-1911, dobijen je usavršavanjem nekoliko različitih modela, a prvi model pojavio se davne 1905. godine. Tih godina američka vlada je aktivno tragala za novim pištoljem koji bi mogao da zameni sve dotad postojeće kalibre – i uspela je da ga pronađe. U to vreme kolt je predstavljao svojevrsnu novinu i, posle niza proba, ovaj model dobio je svoje zvanično odobrenje. Posle toga, rađene su još neke probe sa osnovnim ciljem da se olakša rukovanje i da bi se omogućio što bolji zahvat.

Zatim je započeo proces industrijalizacije, koji je svoju ekspanziju doživeo tokom Drugog svetskog rata, a zatim je uspešno nastavio da funkcioniše do današnjih dana. U devedesetim je došlo do još jedne svojevrsne inovacije – pojavio se dvostruki sistem okidanja, koji se proizvodio za čuvenu numeru municije od devet milimetara. Ovaj model prima devet metaka, ima cev od 107 centimetara i dršku koja je prilagođena anatomskom obliku šake. Mehanizam za opaljivanje omogućava dva načina korišćenja – ručnim zapinjanjem udarača, ili povlačenjem obarača da bi se zapeo i otpustio udarač. To su ona dva modela poznata sa filmskog platna kada se jednostavno povuče oroz ili kada u vestern filmovima junak jednom rukom drži oružje, a drugom nasumice povlači prekidač, dok Indijanci oko njega padaju kao snoplje.

Najuspešniji borbeni pištolj danas se koristi ne samo na filmu već i u mnogim drugim vojnim i policijskim organizacijama u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.