Najkorišćenija puška na svetu

Među streljačkim i automatskim oružjem puška AK-47 pokazala se kao najbolja na svetu u svim dosadašnjim ratovima, građanskim sukobima, terorističkim napadima, otmicama i gangsterskim obračunima. Kalašnjikov je u rukama čečenskih gerilaca, ali i moskovskih, njujorških i beogradskih mafijaša. Američki vojnici su tokom rata u Vijetnamu smatrali privilegijom zaplenu kalašnjikova iz ruku neprijatelja i bez dvoumljenja ostavljali svoje. Glavni razlozi velike popularnosti kalašnjikova mogu se sažeti u jednoj rečenici: lak za rukovanje i održavanje, precizan i pouzdan u svim klimatskim uslovima.

Eksperimentalni model ove puške izrađen je još 1944. godine, a iz osnovnog modela njen konstruktor je s vremenom dizajnirao čitavu paletu automatskog streljačkog oružja sa neprevaziđenim kvalitetima: velikom efikasnošću, preciznošću i odličnim rezultatima u borbi. Ova jurišna puška nastala tokom Drugog svetskog rata teška je svega tri kilograma, a njen hitac probija pancir, kao i druge prepreke koje se nađu na putu zrnu, uključujući tu i lim automobila.

Kalašnjikov koriste gotovo svi rodovi vojske, jer se osnovni model može prilagoditi specifičnim potrebama. Tvorac najpoznatije puške na svetu, Mihail Timofejevič Kalašnjikov, danas ima 83 godine, čin generala i diplomu doktora inženjerskih nauka. Ovaj samouki inovator koji se proslavio svojim izumom u svojoj dvadesetoj godini promovisao je sam sebe u dizajnera oružja i neverovatnom samouverenošću skrenuo na sebe pažnju vojnih i tehničkih stručnjaka. Svoj izum nije patentirao – da jeste, danas bi bio najbogatiji čovek na planeti. Njegov izum danas zvanično koriste vojske i policije 106 zemalja sveta, ali i teroristi i kriminalci s kraja na kraj planete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.