Najvažnija je ideja

Zamara vas posao, dosadilo vam je da završavate tuđe projekte, a i šef vam ide na živce. Koliko puta su vam kroz glavu proletele misli „započeću sopstveni biznis“, „da sam ja direktor, sve bi bilo drugačije“. Naravno da bi bilo, pa posao biste rasporedili tako da vama bude lakše. Međutim, znate li šta vam je, pored novca i dobre volje, potrebno da otvorite restoran, prodavnicu, butik… i da uspete?

Najvažnije je da ideja bude originalna. Počnite da upoznajete tržište, konkurenciju i potencijalne klijente. Napravite plan kako ćete ih privući, ali i zadržati. Čak i najmanja greška dovoljna je da vas konkurencija prosto proguta. Pored stručnih savetnika i prijatelja, mogu vam pomoći i bivše kolege.

Obratite pažnju i na papirologiju. To je, naravno, veoma zamorna i dosadna faza, ali advokat vam je najbolji oslonac. Pre nego što izradite vizitkartice ili web sajt, proverite da li je ime firme za koje ste se odlučili „slobodno“, ili firmu morate registrovati pod drugim nazivom. Ako se odlučite da biznis započnete sa bratom, rođakom, najboljim prijateljem pa čak i ženom, ugovor je svetinja. Regulišete li obaveze na početku, manje su šanse za sukobe i neprijatne situacije kasnije. Kad je reč o ciljevima, važno je da oni budu jasni, precizno fomulisani i finansijski ostvarivi. Napravite li dobru prezentaciju, veće su šanse da privučete investitore. Međutim, nipošto ne napuštajte stari posao dok novi koliko-toliko ne razradite.

Strategija je takođe važna, jer je uvek dobro imati rezervnu varijantu u slučaju da prvobitni plan otpadne. Danas je veoma rizično započeti biznis, jer se greške skupo plaćaju. Može vam se desiti da izgubite više nego što ste uložili samo ukoliko ne budete dovoljno praktični. To je verovatno najgora stvar koja vam se može dogoditi jer se danas ljudi najteže oporavljaju od finansijskih krahova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.