U trendu

Naučnici šokirani rezultatom istraživanja: Prerana smrt kod muškaraca može imati veze sa seksom?

Smanjen seksualni nagon u muškaraca može se povezati s povećanim rizikom od prerane smrti, pokazala je japanska studija.

Uzročnu vezu između mortaliteta i libida naučnici tek treba da dokažu, ali pretpostavljaju da bi smanjen libido mogao da bude suptilna naznaka nekih drugih zdravstvenih problema.

Seksualni interes je važan jer je uopšteno pokazatelj dobrog zdravlja i kvaliteta življenja. Analiza objavljena u časopisu Plos One bazira se na podacima prikupljenim među 20.969 učesnika (8558 muškaraca i 12411 žena) starijih od 40 godina, koji su obavljali redovne sistematske preglede u japanskoj prefekturi Yamagati.

Grupa naučnika sa Univerziteta Yamagata proučila je polno interesovanje ispitanika, o čemu su se učesnici studije sami izjasnili u upitniku, a zatim jr pratila njihovo zdravstveno stanje u narednih šest godina.

Od prvobitnih 20.969 ispitanika u posmatranom razdoblju umrlo je njih 503, prenosi portal Science Alert.

Istraživana je i povezanost između seksualnog interesa i povećane smrtnosti od svih ostalih uzroka, poput smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti ili smrtnog ishoda od raka.

Pokazalo se da je smrtnost od svih ostalih uzroka znatno veća kod muškaraca koji su prijavili da im manjka interesovanja za seks.

Povezanost je primećena nakon što su isključeni ostalih rizični faktori, poput visokog pritiska, dijabetesa, pušenja, konzumacije alkohola, prekomerne telesne težine i stresa.

„Ovo je prva studija koja se bavila vezom između libida i mortaliteta u većoj zajednici“, napisali su autori.

Kod žena je situacija ipak drukčija

Žene su češće prijavljivale manjak seksualne zainteresovanosti (16 posto) od muškaraca (osam posto), ali kod njih nije otkrivena veza između smanjenog libida i mortaliteta kao kod muškaraca.

Pošto je studija bila isključivo opservacijska, naučnici nisu mogli da utvrde koji je faktor uzrok, a koji posledica.

„Moguće je da je manjak seksualnog nagona povezan s nezdravim životnim navikama muškaraca. Ali moguće je i da je on povezan s upalnim, neuroendokrinim i imunološkim promenama“ u organizmu.

Biće potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo šta se tačno događa, ali čak i otkriće potencijalne povezanosti važan je korak, smatraju japanski naučnici, a piše Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar