Nega za dugokose mladiće

U kupatilu prosečne žene može se naći solidna kolekcija šampona, regeneratora, četaka, češljeva, lakova za kosu i ko zna još kojih instrumenata i „sprava za mučenje“ koje su sastavni deo svakodnevnog rituala ulepšavanja kose. Sa druge strane, prosečan muškarac koji je rešio da pusti dugu kosu smatra da je višemesečno ili čak višegodišnje neposećivanje frizera jedino što je potrebno da bi pripadnice dugokosijeg pola bile apsolutno očarane i u uglu kafića šaputale: „Jao, vidi ga što je sladak, liči na Kurta Kobejna!“ Da se cela priča svodi na izbegavanje makaza, sve bi žene bile lepe i dugokose a „Panten“ bi dosad sigurno bankrotirao. Ipak, pored želje za dugom kosom, potrebno je i poznavanje nekih elementarnih principa nege.

Nemojte prati kosu agresivnim šamponima. Ne kažemo da je svako dvolitarsko pakovanje nekog kopriva šampona automatski loše za kosu, ali nemojte upotrebljavati bilo koji šampon. Obratite pažnju na to kakva vam je kosa posle pranja. Da li je naelektrisana, suva, leti na sve strane? U tom slučaju probajte neki od šampona za suvu kosu ili neki sa hidratantnim sastojcima.

Magična reč je – balsam. Možda već imate iskustva sa balsamima, a možda ste na tom polju apsolutni početnik. Ako pripadate ovoj drugoj kategoriji, imajte u vidu da se radi o vrlo korisnom sredstvu koje neće samo dugoročno očuvati kosu i sprečiti pucanje vlasi već će joj dati sjaj, mekoću i omogućiti jednostavno raščešljavanje. Regeneratore i balsame danas možete kupiti bukvalno svuda, te se nemojte stideti da ih jednostavno ubacite u korpu kada budete u nekom od supermarketa. Koristite ih prema uputstvu i nemojte brzo odustajati. Ponekad nije lako odmah pronaći regenerator koji sadrži baš one hranljive supstance koje nedostaju vašem tipu kose.

Razgovarajte sa drugaricama. Na taj način ćete skratiti lutanje i traganje za savršenim preparatom za kosu. One su verovatno u tome mnogo iskusnije od vas i mogu vam dati dragocene savete zahvaljujući kojima ćete uštedeti vreme i novac.

Isprobajte peglu za kosu! Kada operete i osušite kosu i lepo je „nahranite“ balsamom, možete pokušati da je ispeglate. Puno devojaka danas ima peglu za kosu, pa je možete jednostavno pozajmiti i eksperimentisati jedno posle podne.

Kupite sebi masku za kosu. Maske za kosu sadrže veću koncentraciju korisnih supstanci nego regeneratori, pa samim tim daju brže rezultate. Ukoliko imate suvu i oštećenu kosu, otkriće dobre maske bilo bi verovatno prava mala revolucija za vas. Pored maske, možete kupiti i ampule za kosu, kao i regeneratore koji se ne ispiraju.

Volite svoju kosu! Nemojte je nemilosrdno čupati i kidati u toku češljanja. Redovno je perite i hranite odgovarajućim preparatima. Skraćujte je povremeno za po koji centimetar. Tretirajte je sa pažnjom i ljubavlju i ona će vam uzvratiti tako što će biti zdrava, jaka i lepa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.