Negujte prijateljstvo

Sigurno se često zapitate koliko pravih prijatelja imate – onih kojima možete da se poverite, koje možete da pozovete i u dobru i u zlu, onih koji vas nikada neće izneveriti. Onda analizirate njihovo ponašanje prema vama, razmišljate da li vas je neko od njih razočarao, kada, u kolikoj meri…

Dok tako klasifikujete osobe iz svog neposrednog okruženja, potpuno zaboravljate na sebe i na to koliko prijateljstva vi pružate ili se trudite da ga održite. Vrlo je verovatno da i vaše postupke neko analizira na isti način. Treba da znate da u svakom druženju postoje neka nepisana pravila kojih se morate pridržavati zarad prijateljstva.

Na prvom mestu, uvek budite tolerantni. Prijatelja treba da prihvatite onakvog kakav jeste i da prema njemu budete maksimalno strpljivi. Ako ga previše kritikujete, sigurno je da će mu vaše društvo manje prijati. Ne možete vi uvek da budete u pravu i da stalno osuđujete tuđa mišljenja.

To što vam je neko dugogodišnji prijatelj ne znači da morate da delite i iste stavove. Umesto davanja saveta ili kritikovanja nekada je bolje biti dovoljno taktičan i samo saslušati šta prijatelj pred vama ima da vam kaže u tom za njega teškom trenutku. Čak i ako vam se njegov problem učini smešan ili nebitan, nemojte mu se podsmevati (ni iz najbolje namere) niti pokušavati da umanjite problem koji ga muči. Trudite se da svom iskrenom prijatelju uvek i u svakom trenutku budete adekvatna podrška.

Pravo druženje neminovno povlači i iskrenu podršku i međusobno pomaganje. Nije bitno da li je to pomoć oko popravke kola, prenošenja novog nameštaja u stan, organizacija žurke, posla, devojaka… Sve dolazi u obzir i u svemu će se videti odraz prijateljstva. Ne zaboravite da svom prijatelju uvek treba da se nađete u nevolji. Čak i ako ne možete da mu pomognete, važno je da u tom trenutku budete pored njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.