Ni toplo ni hladno

Odlučili ste da za večeru s prijateljima poslužite flašu (ili nekoliko flaša) dobrog vina. Postavlja se samo pitanje treba li vino poslužiti toplo, hladno ili nešto između?

Temperatura serviranja crnih i belih vina treba da bude vrlo precizna kako bi se obezbedilo maksimalno uživanje u aromi. Visokokvalitetna crna vina trebalo bi da se serviraju do temperature od 18 stepeni, dok su složena bela vina dobra do temperature od 16 stepeni. Pri tom ne treba zaboraviti da se vino u čaši brzo zagreje, pa je dobro stalno držati flašu na željenoj temperaturi.

Idealnu temperaturu serviranja vina određuje njegov kvalitet: vina lošijeg kvaliteta zahtevaju nižu temperaturu, dok kvalitetnija vina, kao i ona vrhunskog kvaliteta mogu da se služe i na višim temperaturama. Nekoliko stepeni manje ili više može narušiti savršenu ravnotežu vina. Toplota pojačava naš utisak slatkoće i kiseline, dok niže temperature naglašavaju gorčinu.

Bela vina punog ukusa, koja su obično sazrela u drvenim bačvama i upila određenu količinu tanina, trebalo bi servirati na sličnoj temperaturi kao i crna vina. Činjenica je da temperatura frižidera čini da tanin ima bolji ukus. Konkretna temperatura crnih vina uvek je uslovljena i određenom količinom tanina. Što vino sadrži više tanina, to bi trebalo da bude toplije kad se pije. Optimalna temperatura za odležala fina crna vina je 18 stepeni.

Bela vina, uopšteno, moraju biti na vreme rashlađena u frižideru, ali moraju biti i ranije sklonjena iz njega, tako da ne budu previše ohlađena pre služenja. Ako morate brzo da rashladite flašu, držite je u ledu pomešanim s hladnom vodom 15 do 30 minuta. Složenija i kvalitetnija vina iznose se direktno na sto, gde se njihova aroma i svi mirisi i ukusi otkrivaju u celokupnoj punoći otprilike desetak minuta pošto se sipaju u čaše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.