Njeni dani

U toku svakog meseca postoje dani koji veći deo ženske populacije veoma teško podnosi. To su dani kada joj ne treba „izlaziti na crtu“ bez posebnog razloga. Tada su česte munjevite promene njenog raspoloženja, lako brizne u plač ili je opsedaju crne misli.

Tom neraspoloženju uzrok je niko drugi do majka priroda. Ona je uredila stvari tako da ukoliko ne dođe do oplodnje jajne ćelije u toku plodnih dana, ženin organizam počinje pripremu za novu jajnu ćeliju. Da bi se stvorila ta nova šansa, sve ostalo mora biti uklonjeno, a skup fizičkih i psihičkih simptoma koji se javljaju nekoliko dana pre, za vreme i posle menstruacije jeste ozloglašeni PMS – predmenstrualni sindrom.

To je situacija u kojoj je zatičete u depresivnom raspoloženju i očaju – sve je iritira, anksiozna je i sklona eksplozivnim reakcijama. Nekad sve ume da izgleda kao prava depresivna epizoda, a nekada kao blaga seta, što zavisi od mnogih faktora koji se tiču njenog telesnog sklopa. Ona se tada žali na osetljivost grudi, bol u stomaku i krstima, oseća nadutost i težinu, a neretko se dešava i da pohara čitav frižider. Paradoksalno, to je možda stvar zbog koje će se ona najviše kajati kada se bolni dani budu završili.

Kako vi treba da se ponašate u ovoj situaciji? Pre svega, ne treba da budete navalentni. Teško da će joj biti do seksa. Naravno, to ne znači da bi seks trebalo da potražite sa druge strane. Trudite se da budete uz nju, skuvajte joj čaj, izmasirajte stopala, provedite lepo vreme sa njom skrećući joj pažnju na neke veselije stvari. Pokušajte da budete strpljivi jer njeni hirovi na koje biste vi burno odreagovali mogu da izazovu sukob zbog kojeg ćete se oboje kasnije kajati. Ženske muke iz tog perioda u mesecu treba razumeti i nipošto im ne treba dodatno zagorčavati život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.