Oba pola muče iste muke (2)

Kada na red dođe priča o kontraceptivnim sredstvima i upotrebi prezervativa, suočite se s njom. Današnji klinci već imaju mnoga saznanja o tome, ali ipak… Objasnite im kako funkcionišu tela i naučite ih da vode računa o higijeni. Možda ćete se naći u dilemi da li da svome sinu kupite prezervativ ili ne. Bolje nemojte. Umesto toga, ne bi bilo loše da s njim otvoreno popričate o seksu, začeću i seksualno prenosivim bolestima. Kupovinu prezervativa prepustite njemu kada bude došlo vreme za to.

Šta kada se bude pojavila prva ozbiljnija veza? Prvi mladić ili devojka u roditeljima bude pravu navalu različitih osećanja: ponos, zabrinutost, sentimentalno prisećanje na mladost, strah od starenja… Bilo bi dobro da uvek budete ljubazni prema prvoj ozbiljnijoj ljubavi svog deteta, ali ne i suviše nametljivi.

Zlatno pravilo glasi: ne kritikujte otvoreno i ne pokazujte preterano oduševljenje. Vaše dete ima pravo na sopstveni izbor, pa i na greške. Dozvolite mladom paru poneki trenutak intimnosti, ali ne pretvarajte svoj dom u njihovo „ljubavno gnezdo“. Njihova priča mora da sledi svoj prirodan tok jer se tinejdžerske veze lako prekidaju. Ne dozvolite da vas previše pogodi to što će nova veza brzo uslediti. Ukoliko vam se to bude dogodilo, preti vam opasnost da vaše dete sasvim prestane da vam se poverava.

Još nešto: nemojte biti mnogo potreseni ako vaš tinejdžer ne podseća previše na vas u njegovim godinama. Kao i vi nekada, i vaši tinejdžeri traže svoj put.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.