U trendu

Obratite pažnju: Jedan detalj na prstima otkriva da li ćete oćelaviti!

Naučnici su nedavno otkrili intrigantnu vezu između dužine prstiju i rizika od ćelavosti kod muškaraca. Prema njihovim istraživanjima, muškarci koji imaju četvrti prst duži od kažiprsta, posebno na desnoj ruci, verovatnije će doživjeti ćelavost.

Naime, jedna studija je izmerila ruke 240 muškaraca starijih od 37 godina, koji su imali dijagnozu androgene alopecije, poznate kao ćelavost kod muškaraca. Rezultati su pokazali da je duži četvrti prst na desnoj ruci povezan s čak šest puta većim rizikom od razvoja ćelavosti kod muškaraca.

Objašnjenje ove veze leži u visokom nivou testosterona, koji se može apsorbovati tokom fetalnog razvoja, a koji takođe može da smanji folikule dlake i izazove ćelavost.

Stoga, veći domali prst kod muškaraca takođe može biti znak visoke izloženosti testosteronu u materici.

Zanimljivo je da nivoi polnih hormona koji se apsorbuju rano u fetalnom razvoju takođe mogu uticati na zdravlje srca, broj spermatozoida i šanse za autizam, kao i na razvoj folikula dlake.

Vodeći istraživač ovog otkrića, dr Čing-Džing Vu sa Medicinskog univerziteta Kaosjung na Tajvanu, ističe da ova studija ukazuje na značajnu vezu između genetike i rizika od ćelavosti kod muškaraca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.