Obuzdajte emocije

Dok razgovaramo s kolegama i prijateljima, često se dešava da se zanesemo i da ostavimo razgovor kao da ne želimo ili kao da se plašimo da čujemo pravu istinu. Zbog toga mnogi i izbegavaju da nam u lice kažu šta misle ili osećaju. Zbog toga pojedini ljudi lažu za naše dobro, što, naravno, uopšte nije dobro.

Ukoliko stavite prst na čelo, dolazite do zaključka da vam to ne odgovara, jer ne želite da bežite od onoga što se stvarno dogodilo. Dok razgovarate s nekim, možda i nesvesno ostavljate pogrešan utisak. Dovoljno je samo nekoliko loše protumačenih gestova i problem je tu. Ako želite to da promenite, trebalo bi da se posavetujete na prvom mestu sa samim sobom. Pri tom nemojte misliti da je to nešto čudno; kada racionalizujete probleme, dolazite do zaključka da ste sami sebi najbolji savetodavac. Ponekad je dovoljno samo da pažljivo saslušate sagovornika i da ne zaboravljate šta vam je rekao.

Dok razgovarate, potrudite se da vam pogled ne luta levo-desno, da ne pravite grimase, da se ne češkate po kosi, ne stiskate usta, ne nameštate kravatu… Ponašajte se kao da ste vrlo zainteresovani za ono što vaš sagovornik priča. Slobodno postavite i još neka pitanja, tako će shvatiti da može sve da vam kaže bez uvijanja. Nemojte nikada na silu prebacivati razgovor na drugu temu.

Ponašajte se prirodno, posebno obratite pažnju na svoje pokrete. Čak i kada vam nešto što ste čuli baš i nije po volji, potrudite se da obuzdate svoje emocije i da uvek i po svaku cenu izbegavate burne i nepredvidljive reakcije. One su najveći neprijatelj u komunikaciji savremenog muškarca sa svojim okruženjem. Kako ne biste bili u sukobu, potrudite se da svoju ležernost sačuvate od naleta stresnih okolnosti kojima ste svakodnevno izloženi. Uopšte nije toliko teško.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.