U trendu

Od igračke plačke

Koliko puta smo u prodavnici igračaka, zadivljeni bogatstvom boja i oblika, zastali u nedoumici šta da izaberemo? Da li će se igračka dopasti detetu, da li je prevelika, da li je adekvatna?

Možda žene znaju odgovore na ta pitanja, ali muškarci vrlo često moraju dobro da se zamisle pre nego što odluče šta će kupiti za nekog svog ili tuđeg „klinca“ ili „klincezu“. Igračka je za dete mnogo više od običnog predmeta. Ona je osnov igre, njen pokretač, a dete kroz igru oživljava svoju maštu, nalazi povod za druženje, isprobava sopstvene mogućnosti, oblikuje iskustvo i usmerava ponašanje. Zato i jeste važno napraviti dobar izbor.

Najvažnije je da igračka bude primerena uzrastu, da budi dečju radoznalost, imaginaciju, kreativnost, dobro raspoloženje. Dobra igračka ne sme da šteti zdravlju i mora da poseduje atest o neškodljivosti materijala od kojih je napravljena. Trebalo bi da bude i lepa, vedrih boja, skladnih oblika, jer je ona i sredstvo za vaspitavanje estetskog ukusa. Važno je da igračka bude i funkcionalna. Omiljena bebina igračka je zvečka, jer ima prijatan zvuk, primamljive boje; dete može da je baca i grize.

U nešto kasnijem periodu jačaju motoričke funkcije pa tada detetu treba ponuditi igračke koje se vuku ili guraju, raznobojne kocke, kofice, lopatice, posuđe raznog oblika. Do treće godine dete hoda, trči, penje se, govori, poseduje mnogo energije, ali malo pažnje. To je vreme za tricikl, pribor za crtanje, razne jednostavne slagalice…
Naravno, sve navedene igračke samo su neka mala smernica pri izboru jer je svako dete individua za sebe, pa će dvoje dece različito reagovati na istu igračku. Važno je da i vi učestvujete u igri, a ne samo da kupite igračku, jer bez roditeljskog angažovanja svaka igračka manje vredi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.