U trendu

Oko sokolovo

Dobar broj ljudi koji veći deo vremena koriste kompjuter pati od nekog oblika naprezanja očiju (što može dovesti do pogoršanja vida), kočenja vrata i ramena, gojaznosti i glavobolja. Za vreme rada na računaru disanje postaje plitkije i smanjuje nam se vidno polje zbog velike fokusiranosti na ekran ispred nas. U redu, kompjuteri jesi neizbežan deo svakodnevice, ali je baš zbog toga dobro znati kako možemo da sačuvamo vid i zdravlje svojih očiju.
Prema pravilima, monitor bi trebalo da bude udaljen četrdesetak centimetara od naših očiju. Važno je da sedite pravo i da obratite pažnju na svoje zglobove, koji bi trebalo da se nalaze iznad laktova. Kolena, podrazumeva se, treba da budu u ravni nižoj od bokova, a stopala na podu. Toliko o pozicioniranosti tela.
Što se tiče osvetljenja, prigušenije osvetljenje ne može da škodi. Ekran emituje svetlost, pa bi zbog toga i svetlo u sobi trebalo da bude slabije. Namestite monitor tako da bude u liniji sa svetlom, a za čitanje i slične poslove koristite stonu lampu. Pokušajte da smanjite sunčevu refleksiju tako što ćete ekran okrenuti od prozora. Reflektovanje možete sprečiti i pomoću roletni, žaluzina ili zavesa. Bez obzira na to što sedite dok radite, na svaki sat napravite pauzu. Protegnite se, udahnite duboko nekoliko puta, prošetajte se, popijte vode i probajte da se opustite pre nego što se vratite u sedeći položaj.
Kada ponovo zauzimate mesto ispred računara, trudite se da zaista sednete ispred ekrana. Ukoliko ste više na levoj ili na desnoj strani, bezrazložno ćete izlagati oči i vratne mišiće dodatnom naporu. Povremeno dopustite sebi da skrenete pogled s ekrana. Fokusirajte se na neki drugi predmet koji je udaljen od vas kako biste istegli očne mišiće, što je odlična vežba za opuštanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar