On u braku

Prošlo je tek nekoliko meseci otkako ste oženjeni, a evo vas u idili doma svoga, u papučama: simbolično jeste, a što je najgore, sami ste ih kupili – nekako vam je hladno oko srca kad ih ne nosite. Seckate povrće za rusku salatu i čekate goste. Prethodno ste usisali kuću, izneli sve zaostalo đubre, oprali „stajaći“ servis i escajg i dovukli piće, dok je ona spremila gomilu hrane. U vašem sećanju gosti asociraju na puno klope i pića i na dobro zezanje. Do vaše posrnule oženjene svesti još ne dopire to da su gosti koji stižu na Mladence, sa tortama i poklonima, pitama i cvećem, više kao neka vrsta inspekcije: oni dolaze da ispipaju kako se vi i mlada slažete i da li ste stavili na vidno mesto onu lampu koju vam je tetka kupila.

Stižu mama i tata i mama i tata (kao da, sačuvaj bože, imate četvoro roditelja) da oštrim okom procene snajkin stomak („Još ništa? Pa kad mislite?“), pronjuškaju po stanu i daju primedbe estetske prirode (tetkina lampa očito nije na vidnom mestu) i da kao fiskalni savetnici predlože da umesto tih svojih „slobodnih profesija“ („I kakav je to posao kad spavate do deset?“) nađete, brate, dobru državnu službu – što je sigurno, sigurno je. S tetkom ćete popričati o reumi, s tastom o zlu novog svetskog poretka, sa taštom o štetnosti pušenja, sa svastikom o novim muzičkim trendovima. Ako ne navučete upalu pluća od pušenja na terasi (tašta se guši od dima) i ne završite u „hitnoj“ zbog trovanja alkoholom (zdravice sa svim gostima koji dolaze u različitim intervalima) – dobro ste prošli.

Kad se samo setite da je deviza vaše momačke večeri bila: „Neću dozvoliti da me brak promeni“, muka vas hvata. Šta da radite? Stavite na vrata natpis: „Zatvoreno po Zakonu o fiskalnim kasama – prijavili me zlobnici što nisam hteo da polažem račune o svom životu“, hvatajte mladu pod ruku, pa u restoran na večeru. Valjda su i za vas Mladenci! Šta s gostima? Sudeći po njihovom atakovanju na vašu privatnost, moći će i sami da se snađu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.