U trendu

Oprezno sa pozajmicom

Kada se u legendarnom filmu "Kabare" zavrtela pesma "Lova vrti ceo svet", njeni autori nisu ni slutili koliko su bili u pravu. Danas je fakat da ćete najbrže izgubiti prijatelja ukoliko mu pozajmite novac, a još brže ukoliko mu isti taj novac ne pozajmite kada vam zatraži; stara arapska izreka ni dan-danas nije izgubila na svojoj vrednosti i aktuelnosti. Nažalost, tako je. Kako reagovati kada vam se prijatelj obrati za finansijsku pomoć?
Ukoliko vam je zaista stalo do tog prijatelja i ukoliko ni po koju cenu ne želite da ga izgubite, a već imate novca na pretek, jednostavno mu poklonite traženu sumu. Tako ćete bar izbeći neprijatne situacije. Ukoliko je vaš prijatelj jedan od onih nepouzdanih, obavežite ga obećanjem da vam u određenom roku vrati dug i do tog datuma ga ne podsećajte na obavezu koju je prihvatio kako ga time ne biste uvredili. Imajte samo na umu da nikada i ni u kojoj prilici ne treba da obećavate sumu veću od one koju možete da pozajmite, a možda i izgubite zbog prijateljeve nepouzdanosti.
E, sad, ukoliko ste već pozajmili novac, najbolje će biti da se naoružate strpljenjem i razumevanjem. Niko ne pozajmljuje novac zbog toga što to voli. Izbegavajte ponašanje u stilu uterivača dugova; prvenstveno zbog toga što to uopšte ne priliči prijateljima.
A šta ako je prijatelj koji želi da pozajmi novac izuzetno draga, ali i izuzetno nepouzdana osoba? Možda ne bi bilo loše da napravite neku vrstu usmenog dogovora ili da sklopite ugovor o zajmu. U svakom slučaju, treba dobro razmisliti pre nego što se upustite u poverilački rizik: čak i kada se sve dobro završi, finansijske pozajmice mogu trajno da naruše prijateljske odnose. Bez obzira na to koliko je velikodušnost osobina koja se ceni, kada je pozajmica u pitanju, pre svega treba razmišljati o tome kako sačuvati prijateljstvo. Ono je ipak od neprocenjive vrednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.