Otac i vi

Legenda kaže da je Dedal toliko voleo svog sina Ikara da je napravio krila od smole i perja kako bi zajedno sa njim mogao da pobegne iz lavirinta u koji ih je bacio surovi kralj Minoj. Međutim, Ikar nije poslušao savete svog oca: odleteo je visoko, gde je sunčeva svetlost istopila smolu sa njegovih krila, koja su se zatim raspala, a Ikar se potom strmoglavio u more i poginuo. To je samo jedan od mitova koji govore o odnosu očeva i sinova.

Većim delom svog života povezani smo sa svojim roditeljima – najpre oni brinu o nama, zatim smo nekako jednaki, a na kraju mi brinemo o njima i tako se postiže i odvija životna cikličnost u smeni generacija. Mnogo toga desi se za to vreme; neke stvari su lepe, a druge opet ne. Šta je ono što pamtimo, a šta pokušavamo da zaboravimo? Pre svega, na pamet vam padaju prve batine. Mnogi ih se i ne sećaju, jer su ih možda doživeli veoma rano. Statistike govore da je gotovo svaki muškarac bar jednom u životu iskusio disciplinsku kaznu na taj način, i to uglavnom od svog oca.

Zatim dolaze na red prve priče o seksu, poznatije pod nazivom „pčelice i cvetići“. Sećate se sigurno kako je nezgrapno izgledao vaš otac dok je pokušavao da vam objasni kako funkcionišu „one stvari“, pri čemu ste vi u sebi najverovatnije pucali od smeha. Vrlo je malo očeva koji otvoreno razgovaraju sa svojim sinovima o seksu, jer se iz nekog razloga podrazumeva da se to zna. Obično se dešava to da kad se vaš otac odvaži da kaže šta ima da kaže o livadskim aktivnostima – vi ste već sve ono što je potrebno da znate saznali od svojih drugova, sa kojima ste uveliko počeli potragu za cvećem po livadi.

Sećate se sigurno i prvog pijanstva. U pet izjutra dva drugara vas vuku kroz dnevnu sobu, kad odjednom svetlo i – otac pored vrata! Pijanstvo ipak nije smrtni greh i sve se obično završava samo na brizi što ste probili termin povratka kući, i to još u takvom stanju. U skladu sa pićem dolaze na red i narodna veselja. Prvo odlazak u vojsku, dok se vi pitate ko se tome još uopšte veseli, i drugo – ženidba, kada se sve podređuje sveopštoj sreći i veselju. Dok ste bili samo bezobrazna misao u glavi svog oca, niste ni slutili da ćete imati važnu ulogu kad odrastete – da potražite Sveti gral i obezbedite potomke koji će dalje prenositi gene vaših predaka. Onda vaš otac postaje deda, a vi postajete ono što je on celog života bio za vas – otac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.