Otac na službenom putu

Mnoge porodice suočavaju se s teškoćama koje podsećaju na naslov Kusturičinog filma "Otac na službenom putu". Zbog raznih promena u društvu, naročito u poslednje vreme, danas se retko dešava da ljudi završe posao do tri ili četiri časa posle podne, pa da ostatak vremena mogu da provedu kod kuće. Većina očeva radi prekovremeno ili je često na službenim putovanjima, jer je majkama s malom decom teže da se odvajaju od porodice. U takvim situacijama žene nose teret dvostrukog roditeljstva – svojoj deci moraju da budu i otac i majka.
Pre svega, važno je da vi kao onaj koji često nije kod kuće budete svesni toga da vaša supruga nikako ne može "vredeti za oboje", i to iz sasvim jednostavnog razloga: svaki roditelj je, zbog svojih tipičnih polnih obeležja, ličnost za sebe i deca vrlo jasno treba da vide tu razliku. To znači da vaša supruga ne treba da izigrava muškarca dok vi niste tu i da se trapavo bavi stvarima koje više dolikuju muškarcima. U to svakako spadaju i fudbal ili odlazak na pecanje.
Bez obzira na sve poslovne obaveze koje vas pritiskaju, nemojte dozvoliti da se prilikom vaspitavanja deteta poseže za čuvenom rečenicom: "Čekaj samo da ti se otac vrati kući!" To od oca stvara babarogu, a majku predstavlja kao nemoćnu u dečjim očima.
Najbolje je da kada ste svi kod kuće okupite decu i objasnite im kakva je porodična organizacija: kada i koliko ćete biti odsutni, da li je u međuvremenu moguće da nekako kontaktirate (telefon ili mejl) i šta inače roditelji očekuju od dece, bez obzira na to da li je tata kod kuće. U svakom slučaju, treba uraditi sve da bi deca imala predstavu o tome da je autoritet majke, koja provodi najviše vremena s njima, bitan koliko i vaš autoritet kada se vratite kući s posla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.