U trendu

Pažnja: Neredovan seks ozbiljan rizik za muškarce

Muškarci koji su stariji od 40 godina, a nemaju redovne seksualne odnose izloženi su većem riziku od erektilne disfunkcije.

Erektilna disfunkcija predstavlja trajnu ili povremenu (više od šest meseci) nesposobnost da se postigne i održi erekcija adekvatna za omogućavanje seksualne aktivnosti.

Reč je o poremećaju koji značajno zadire u sve sfere života muškarca. U mlađim starosnim grupama erektilna disfunkcija je redak problem (kod oko 4 posto muškaraca mlađih od 40 godina).

Uz rizik od erektilne disfunkcije muškarcima bez redovnog seksualnog odnosa se povećava rizik i od raka prostate. Istraživanja su pokazala da češće ejakulacije (od četiri do sedam puta nedeljno) smanjuju rizik od raka prostate.

Zdrav seksualni život čuva muško zdravlje. Istraživanja su pokazala da osobe koje se redovno seksaju imaju i niži krvni pritisak. Seks čuva i zdravlje srca i krvnih sudova. Istraživanja potvrđuju da seks dva do tri puta nedeljno i više smanjuje rizik od infarkta za čak 50 posto, a jednako važii za moždani udar.

Seks smanjuje stres i prirodni je lek za nesanicu. Takođe je i izvanredna vežba i pomaže u održavanju telesne mase, a i mršavljenju. Najvažnije je da imate stalnog partnera jer čest seks s različitim partnerima povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti.

2 komentara
  1. Anonimni

    „muškarci i žene“- pa dajte (m)

  2. IGOR

    Toliko se vec govori i pise,o erektilnoj disfunkciji muskog polnog organa,ukoliko su seksualni odnosi redji.Imam pravoda ne budem ubedjen,da je ta tvrdnja sa medicinske strane tacno utvrdjena.Za primer mozemo navesti,hiljade Rimo-katolickih svestenika,koji su celog zivota u celibatu.Zatim Monahe,kako Pravoslavne tako i Katolicke veroispovesti,koji nikada u zivotu nisu imali seksualne odnose,jer im to crkveni Kanoni ne dozvoljavaju.Po „savetima“ svi tih „strucnjaka“ za seksualne odnose,svima njima penisi treba da su potpuno sasuseni i neupotrebljivi.

Napišite komentar