Planirajte vožnju

Da se vaše putovanje iz snova u nekom trenutku ne bi pretvorilo u košmar, pre svega je potrebno da i sebe i svog ljubimca na četiri točka pripremite za put. Ono što treba da uradite jeste da sebi postavite jednostavno pitanje: da li nameravate da putujete kolima po svom planu ili više volite gužve po autobuskim stanicama? Kao svaki savremeni muškarac, sasvim je logično što ćete se opredeliti za prvu opciju, u kojoj ste vi gospodar akcije.
Ipak, pre nego što sednete za volan, preispitajte svoje sposobnosti za vožnju, pre svega da biste utvrdili jeste li dorasli napornom putovanju. Nije isto voziti svaki dan od stana do posla i obrnuto i upravljati vozilom hiljadu ili više kilometara s minimalnim pauzama. Pre nego što uopšte uzmete ovakvu vrstu putovanja u obzir, proverite i ko će vam biti suvozač. Ukoliko je u pitanju osoba koja neprestano priča, i ako ti verbalni ispadi mogu da traju duže od pet sati, razmislite ko će sedeti na sedištu pored vas, čisto da se posle toga ne biste pitali gde vam je bila pamet. Dugačke vožnje kao svoju logičnu posledicu mogu da imaju i mučninu. Ukoliko vaš automobil nema klimu, posebnu pažnju treba posvetiti temperaturi putničkog prostora. Pripremite na to i osobu s kojom putujete. Bitno je i da suvozač prati uslove i tok putovanja umesto da gleda u stranu, čita ili drema, što na dugom putovanju na kraju može da izazove mučninu.
Važno je i da ne kočite naglo i da ubrzavate ravnomerno, odnosno da maksimalno dugo održavate konstantnu brzinu. Bitno je i da pravite česte pauze, na svaka dva-tri sata. Iskoristite priliku da se odmorite i vi i auto i vodite računa da pijete dovoljno vode ili nezaslađenih sokova. Jedite laganu hranu kao što je pecivo, ali i čokoladu i voće u umerenim količinama. I za svaki slučaj, pre puta skoknite do apoteke da nabavite tablete protiv mučnine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.