Pomozite im da vrate samopouzdanje

Primetili ste da je vaše dete, koje je doskora uvek bilo vedro i raspoloženo, sada izgubilo samopouzdanje, postalo nesigurno u sebe i razvilo komplekse u odnosu na drugu decu? Pitate se kako je to moguće i želite da mu pomognete. Kada je u krugu porodice, dete zna da može da računa na bezuslovnu ljubav i podršku roditelja, ali u društvu svojih vršnjaka ono ubrzo otkriva da svet nije tako savršen. Deca umeju da budu veoma surova, ne praštaju ni najmanju grešku i manu. Njihov podsmeh može razviti ozbiljne komplekse kod vašeg deteta i zato pokušajte da mu pomognete.
Budite realni, kao što se od roditelja očekuje da budu, i sami naučite da pravite razliku između sitnih fizičkih mana (koje manje-više svi imamo) i onih većih, zbog kojih su mnoga deca svakodnevno izložena ponižavanju i podsmehu vršnjaka. Naime, iako veliki broj dece koja nose naočare ili protezu za ispravljanje zuba to lako podnosi, ima i onih preosetljivih, koji duboko pate zbog i najmanje opaske na račun svog izgleda. Ako je vaše dete jedno od njih, nemojte ga uveravati da su te „mane“ sastavni deo njegove ličnosti. Pokažite razumevanje za njegovo povređeno osećanje i raspitajte se kod stručnjaka da li vaše dete može da nosi kontaktna sočiva umesto naočara, a ukoliko ima izrazitu govornu manu, jako klempave uši ili je gojazno, potražite stručnu pomoć logopeda, hirurga ili nutricioniste.
Ukoliko ne postiže dobre rezultate u školi, nemojte previše brinuti, ali nemojte dozvoliti ni da se to otrgne kontroli. Svako dete na početku školovanja želi da bude dobar đak, pre svega da bi zadovoljilo svoje roditelje. Ono nipošto nema nameru da vas provocira svojim lošim rezultatima u školi, jer i samo ima osećaj da vas je izneverilo. Ukoliko ne želite da vaše dete izgubi samopouzdanje, ne grdite ga i ne ljutite se na njega, nego preduzmite konkretne korake da mu pomognete. Radite više s njim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.