U trendu

Pomozite sebi

Poslovni uspeh zavisi od stručnosti i umešnosti svih zaposlenih. Od onih na dnu lestvice do onih koji se nalaze u šefovoj kancelariji. Međutim, atmosfera jednog radnog prostora zavisi i od onih koji u njemu rade. Kada postoji atmosfera saradnje, onda svaki problem može relativno brzo da se reši. Nešto mogu da rade zaposleni, nešto mogu da rade oni koji šefuju. Primer: poslodavac može da obezbedi za sve svoje zaposlene veće radne stolove čija će radna površina biti od svetlog drveta visine oko osamdeset centimetara, dok zaposleni, da bi sačuvali svoj vid, mogu da udalje monitor najmanje šezdeset centimetara od očiju.
Dakle, raditi u kancelariji je u redu, ali je potrebno i dati sebi oduška na radnom mestu. Odmarajte i oči telo. Svakih dvadeset minuta skrenite pogled s ekrana, okrećite se na stolici (koju vam je obezbedio vaš šef), podesite naslon i sedište. Sedite pravilno. Ako sedite nepravilno i preblizu monitora, mogu da se jave oštri bolovi u leđima i problemi s vidom. Ustanite ponekad. Nemojte predugo da sedite u istom položaju. Ustanite s vremena na vreme i trudite se da ne sedite prekrštenih nogu.
Šefovi bi mogli da se potrude da u kancelariji budu prozori koji se otvaraju jer je veoma važno da priliv svežeg vazduha bude prilagođen broju ljudi u prostoriji. S druge strane, zaposleni mogu da smanje osvetljenje tako što će postaviti računar bočno u odnosu na izvor svetlosti, odnosno prema prozoru. Ako je kontrast prevelik, treba smanjiti osvetljenje ili zatamniti ekran. Radna mesta bi trebalo da budu postavljena pravilno u odnosu na prozore. Prejako veštačko osvetljenje, poput neonskog, treba da bude van vidnog polja. Što se tiče fotokopir mašina i štampača, bilo bi dobro da ove mašine budu u prostoriji koja se redovno provetrava, daleko od mesta na kojima se zaposleni duže zadržavaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.