Porodični interes

Bez obzira na to što ste sigurni u ljubav i privrženost svoje supruge i što se u najvećem broju slučajeva i situacija slažete, ponekad na red jednostavno moraju doći delikatnija pitanja zbog kojih bi u vašem inače idiličnom odnosu mogao da nastane pravi mali rat. Recimo, kad vi želite da kupite nova kola ili da uđete u neki po njenom mišljenju rizičan posao… Vaša supruga se u takvoj situaciji jednostavno potpuno promeni i pretvara u pouzdanog čuvara kućnih finansija. Kada do toga dođe, treba biti dobar diplomata, znati pregovarati i dogovarati se.

Pokušajte da joj svoj predlog predstavite kao dobro rešenje za sve ukućane. Obratite pažnju na prvu rečenicu. Ne počinjite priču sa: „Želeo bih da…“, jer se pitanje finansija uvek svodi na: „Treba li nam baš to?“, „Da li ćemo se zbog toga nečega odricati?“… Samo treba da budete mudri. Otkrijte njenu korist iz cele te priče (žena je – sigurno je ima) i onda joj to i prikažite i argumentovano dodajte koliko će cela porodica u svemu tome profitirati. Dokažite joj da greši. Ako ostane pri negativnom stavu, tražite od nje da vam nabroji razloge svog protivljenja. Tada će se naći u nezgodnom položaju pošto je daleko teže argumentovati negativan nego pozitivan stav, naročito ako je reč o nečemu od čega cela porodica može imati korist.

Zajedno ćete postići više. Kada se složi, nemojte da odlažete sa preduzimanjem prvih koraka. Pokušajte da u sve to uključite i nju, a ako ona to ne želi, onda joj ispričajte sve što ste uradili (podigli kredit, pozajmili novac od prijatelja, koliko će to koštati…). Samo tako ćete stvoriti utisak da i ona u svemu tome učestvuje i biće vam lakše već sledećeg puta. Razumno i smireno svaka odluka u braku može biti donesena sporazumno – onako kako vama najviše odgovara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.